Kultura

Raspisan konkurs za nagradu "Đuro Damjanović"

Banjalučka podružnica Udruženja književnika Republike Srpske raspisala je konkurs za dodjelu nagrade "Đuro Damjanović" za najbolju knjigu - roman, zbirka kratkih priča ili poezija, objavljenu na srpskom jeziku u 2021. godini.

- Nagrada, koja ne može biti podijeljena između više autora ili više djela, sastoji se od povelje i novčanog iznosa. Za nagradu ne mogu konkurisati ponovljena izdanja - saopšteno je iz ove podružnice.

Konkurs je otvoren do 20. maja, a o dobitniku će odlučivati tročlani žiri. Izdavači i autori knjige /tri primjerka/ mogu poslati ili donijeti u banjalučku podružnicu Udruženja književnika Republike Srpske u Ulici Veselina Masleše broj 20.

Đuro Damjanović bio je istaknuti srpski pjesnik, pripovjedač, romansijer i dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju "Ćopićeva", "Kočićeva" i nagrada "Isidora Sekulić".

Objavio je više od 15 knjiga među kojima su pjesme "Uspomene iz pakla" i "Magla u rukama", a značajna djela su mu i "Јednodnevni dnevnik", roman "Zemunska hronika", te zbirka pjesama za djecu "Negde nešto peva".

Uvršten je u četiri čitanke i školsku lektiru.

Književni boem velikog talenta rođen je na Đurđevdan, 6. maja 1945. godine, u Golešima, kod Banjaluke.Izvor: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru?

Rezultati ankete
Blog