Intervju

Jergović: Svaki čovjek samom sebi određuje mjeru slobode (VIDEO)

“Mi neprestano primjećujemo šta drugi rade nama, a ono što mi radimo drugima nije nam bitno. Živimo u uvjerenju da smo mi dobri, a drugi prema nama loši…” rekao je gost pete emisije podkasta #SlobodaNarodu, Miljenko Jergović.

Koliko ima slobode na ovim prostorima s obzirom na to da pišete, ljudi se pretpostavljam osjećaju slobodnim da komentarišu sve što napišete, bilo da je to književno djelo ili novinarski tekst? Koliko ima slobode i koliko čitaoci piscu dozvoljavaju da bude slobodan?

Jergović: Ja mislim najprije da svaki čovjek samom sebi određuje mjeru slobode. Ta mjera slobode je uslovljena istina sa nekoliko vanjskih faktora. Prvi vanjski faktor je onaj na koji su se pozivali uvijek naši stari govoreći da je zdravlje najvažnije.

Dakle, prvi vanjski faktor je zdravlje.

Drugi vanjski faktor koji je strahovito bitan, koliko god se mi pravili ponekad da nije bitan, a to je novac ili materijalna sigurnost.

I treći vanjski faktor je takozvana zajednica, od one porodične do one najšire koja se najčešće u našim krajevima, a i ne samo u našim krajevima definira preko nacionalne zajednice, ili unutar nacionalne još i etničke zajednice.

E pa eto preko ta recimo tri faktora čovjek je ucijenjen sa svojom slobodom, ali ipak ono najvažnije je na njemu, ti si slobodan u onoj mjeri u kojoj odabereš da budeš slobodan, rekao je Jergović.

Pogledajte cijelu emisiju podkasta SlobodaNarodu:

 

Frontal/slobodanarodu.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog