Politika

Nikakav novi dogovor o izmjenama izbornog zakona BiH u ovom trenutku nije moguć

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je juče da nikakav novi dogovor o izmjenama izbornog zakona BiH u ovom trenutku nije moguć, već razgovore o tome treba nastaviti poslije izbora u oktobru.

„Ne postoji zakonski prostor za usvajanje izmjena izbornog zakona, jer je Državna izborna komisija prije deset dana raspisala opšte izbore, a i predaleko smo od dogovora“, kazao je Izetbegović u intervjuu sarajevskom portalu Faktor, prenosi Index.

Ocijenio je da su pregovori o izbornoj reformi koji su mjesecima vođeni bez rezultata propali zbog toga što je rukovodstvo HDZ BiH imalo preambiciozne planove kada je riječ o izmjenama koje treba usvojiti.

Imalo je, kazao je Izetbegović, i pogrešnu strategiju u ostvarivanju tih planova, koja se zasnivala na blokadama Federacije BiH, saradnji s Miloradom Dodikom i pritiscima na SDA i Bošnjake.

Komentarišući najavu da će tokom maja u Sarajevo doputovati neki od visokih zvaničnika EU i da bi tada moglo ponovo da se otvori pitanje izborne reforme, Izetbegović je poručio da od toga nema ništa i da je siguran da neće biti nikakvih pritisaka radi postizanja dogovora prije izbora.

„Imali smo neke pripremne sastanke s njihovim savjetnicima iz kojih se jasno nazire ovakav pristup“, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, predmet razgovora sa funkcionerima EU biće isključivo sprovođenje reformi i blokade na putu ka kandidatskom statusu.

O izbornoj reformi pregovaraće se čim se formira nova postizborna koalicija, kazao je Izetbegović.

 

Izvor: danas.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog