Sport

Trofej Svjetskog prvenstva u pratnji ambasadora svjetskog fudbalskog simbola još danas u Sarajevu (FOTO)

Bosna i Hercegovina je prva evropska destinacija u ovoj sezoni u koju je stigao trofej. U pratnji najpoznatijeg svjetskog simbola fudbala - FIFA World Cup™ trofeja su dva ambasadora; Gilberto Silva i Faruk Hadžibegić.

Silva: U Bosni i Hercegovini imate mnogo dobrih fudbalera 

Gospodine Silva, šta za Vas znači ovaj prvi dolazak u Sarajevo kao fudbalski ambasador?

”Veliko mi je zadovoljstvo biti u Sarajevu i BiH, za mene je ovo jako emotivno iskustvo. Cijela FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola turneja je veoma posebna za mene zato što mi vraća sjećanja na vrijeme kad sam bio samo malo dijete koje je odrastalo u selu kao i sve te uspomene kad sam počeo igrati fudbal. FIFA World Cup™ predstavlja je jedinstven simbol za mene kao fudbalera i prije svega, kao ljubitelja sporta.

Kako ste spoznali da je sport, tačnije fudbal, ono čime se želite baviti u svom životu?

”Moj otac me je inspirsrao da počnem igrati fudbal amaterski, a kad sam zaigrao, prosto više nikad nisam ni prestajao. Tad smo pravili improvizovane fudbalske lopte od majica i materijala koje smo imali, kaže Silva s osmjehom i dodaje: ”Ali mislim da je najvažnije to da nas fudbal čini dobrim ljudskim bićima”

Šta mislite o BH fudbalu danas?  

”Teško je pratiti sve utakmice, svih reprezentacija jer danas imamo mnogo mogućnosti da sve pratimo, ali znam da u Bosni i Hercegovini ima jako mnogo dobrih igrača. Ponosan sam i ja kad vidim da neko predstavlja svoju zemlju igrajući fudbal, jer to je jako teško, velika je to odgovornost, ali je takođe i velika čast.”

S obzirom na to da je BiH prva evropska destinacija u koju je stigao trofej, što mislite da to znači mladim fudbalerima u BiH?

“Vjerujem da je ovo za BiH, ali i sve ljubitelje fubala velika stvar. Došli smo da vam prenesmo naše najbolje iskustvo i najdraža sjećanja kako bismo inspirisali buduće generacije da budu još bolji, i da zajedno izgradimo bolju budućnost za sve nas. Uživajte u svakom momentu jer ste i vi danas dio fudbala.”

 

Hadžibegić: FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola inspiracija i podstrek da se dogodine nađemo sa FIFA-om i Coca-Colom na Svjetskom prvenstvu.


Gospodine Hadžibegiću, što po Vama znači ovakav događaj u glavnom gradu BiH, ali i za vas kao bivšeg reprezentativca i selektora?

 “Imao sam sreću da se borim za Trofej FIFA-e u bivšoj državi i znam kakve to emocije budi i šta to znači. Moram da istaknem veliku zahvalnost Coca-Coli na velikom naporu i ovom velikom djelu koje čini uz saradnju sa Svjetskom organizacijom FIFA-om, za razvoju fudbala i stvaranju dobrog puta i inspiracije za mlade ljude - da se bave sportom - fudbalom i dožive sve te emocije, iskustva i prijateljstva.”

Smatrate li da ovakve manifestacije vraćaju olimpijski ugled Sarajevu?

”Veliko je priznanje Sarajevu i državi što su FIFA i Coca-Cola odlučile doći u Bosnu i Hercegovinu, Volio bih, pošto ove godine nismo kvalifikovani za Svjetsko prvenstvo u Kataru, da nam ovo bude inspiracija i da se kao učesnici ponovo nađemo zajedno sa FIFA-om i Coca-Colom na sljedećem Svjetskom prvenstvu.”

FIFA World Cup™ Trophy je izložen u sarajevskoj Vijećnici i 18.5., a na platou preko puta Vijećnice je biti dostupan Coca-Cola Corner, sa brojnim aktivacijskim programima koje su FIFA i Coca-Cola pripremili zajedno sa partnerima, kompanijama Hisense, Hyundai i McDonald's.

Da biste „osvojili“ priliku da se približite Trofeju i slikate se s njim, potrebno je da učestvujete u aktivnostima u Coca-Cola Corneru.

The FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola je izuzetna prilika za ljude da uđu u djelić fudbalske istorije i podijele među sobom svoju strast prema sportu.

O FIFA World Cup™ Trophy-u

Originalni FIFA trofej se dodjeljuje pobjednicima Svjetskog prvenstva, ali ostaje u FIFA-inom vlasništvu.

Reprezentacija koja je osvojila trofej, kao pobjednica Svjetskog prvenstva, privremeno zadržava autentični trofej, a zatim joj se trajno dodjeljuje pozlaćena replika, dakle ne od pravog zlata, sa ugraviranom godinom, zemljom domaćinom i pobjednikom događaja.

Originalni trofej je napravljen od čistog zlata i težak je 6.142 kg, a napravljen je kao kompozicija dviju ljudskih figura koje drže globus iznad sebe.

Trenutni dizajn Originalnog trofeja datira iz 1974. godine. Kao jedan od najpriznatijih svjetskih sportskih simbola i neprocjenjiva ikona, Originalni FIFA-in trofej može dodirnuti i držati u rukama samo vrlo odabrana grupa ljudi koja uključuje bivše pobjednike svjetskih prvenstava i šefove država.

Ovogodišnja misija putovanja FIFA-inog trofeja je stvaranje klimatski pozitivnih iskustava kroz praktikovanje najboljih praksi održivosti. Pored Vijećnice i u Coca-Cola Corneru su postavljeni kontejneri za odvojeno prikupljanje otpada, kako bi se nastavila praksa edukacije građana i podizanja svijesti o potrebi odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada, sa posebnim fokusom na plastičnu ambalažu.
 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li podržavate odigravanje prijateljske utakmice fudbalskih reprezentacija Rusije i BiH?

Rezultati ankete
Blog