Kultura

Почињу "Чучкови књижевни сусрети"

Током дводневе традиционалне књижевне манифестације "Чучкови књжевни сусрети" која ће почети сутра на Хан Пијеску биће уручена награда "Чучкова књига" овогодишњем лауреату Саши Губеринић.

Директор Народне библиотеке "Бранко Чучак" са Хан Пијеска Озренка Ђурић Радуловић рекла је Срни да ће сусрети почети сутра програмом "Бранкова клупа" у кино-сали од 12.00 часова у коме учествују пјесници за дјецу Радмила Шиник и Вид Вукелић.

Други дан сусрета - у суботу, 21. маја, почеће окупљањем учесника од 10.00 часова у Народној библиотеци на Хан Пијеску.

Након полагања цвијећа на гроб књижевника Бранка Чучка, у 12.00 часова у читаоници Библиотеке почиње "Чучково подне", у оквиру кога ће бити представљене збирка пјесама "Зенит небеског вретена" Биљане Ристић.

Изложба ручно осликаних свилених ешарпи, под називом "Небеско вретено", аутора Биљане Ристић биће отворена од 13.00 часова.

Истог дана у биоскопској сали централни програм манифестације почиње од 19.00 часова поздравним ријечима директора Народне библиотеке Озренке Ђурић Радуловић, представника Министарства просвјете и културе Републике Српске и начелника општине Хан Пијесак Слободана Ђурића.

Професор на Филозофском факултету у Бањалуци Душко Певуља говориће бесједу о Бранку Чучку, а потом ће након саопштења жирија свечано бити уручена награда "Чучкова књига" овогодишњој добитници Саши Губеринић.

Своје стихове казиваће и пјесници Саша Нишавић, Биљана Ристић, Зоран Боснић, Војин Остојић, Златко Јурић, Јана Наранчић и Милутин Савчић.

У умјетничком дијелу програма учествују глумац Дарко Стојић, а колажом староградских пјесама представиће се Предраг Лопатић, Лука Мирковић и Владимир Јакић, најавили су из Народне библиотеке са Хан Пијеска.

Организатор 14. "Чучкових књижевних сусрета" је Народна библиотека која носи име овог књижевног ствараоца, а покровитељи су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Скупштина општине Хан Пијесак.

Бранко Чучак /1948-2008/ био је пјесник, романописац, приповједач, драматичар, публициста и есејиста. Овај умјетник дјетињство и рану младост провео је на Хан Пијесаку. Чучак је стварао у Сарајеву, Бањалуци и Хан Пијеску, гдје је и сахрањен.

 

Извор: srna.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog