Sport

ATP kaznio Wimbledon zbog suspenzije Rusa. Pretvorio ga je u egzibicioni turnir

Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) kaznilo je organizatore Vimbldona zbog odluke da na drugom grend slemu sezone ne učestvuju ruski i beloruski teniseri. Ovogodišnje izdanje Vimbldona tako neće imati bodovni značaj na ATP listi, dok će teniseri moći da osvajaju novčane nagrade.

Vimbldon je doneo odluku da zabrani učešće teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije.

Razlog je vojni sukob Rusije i Ukrajine, a organizatori turnira naveli su da bi učešće tenisera iz pomenutih zemalja imalo loš sportski uticaj, kao i da bi pokvarilo ugled koji Vimbldon ima.

ATP je rešio da kazni Vimbldon oduzimanjem bodova u muškoj konkurenciji.

"Sposobnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuju na turnirima na osnovu zasluga i bez diskriminacije je fundamentalna za našu turneju. Odluka Vimbldona da zabrani ruskim i beloruskim igračima da se takmiče u Velikoj Britaniji ovog leta podriva ovaj princip i integritet sistema ATP rangiranja", navodi se u saopštenju ATP-a.

"Takođe nije u skladu sa našim sporazumom o rangiranju. U odsustvu promene okolnosti, sa velikim žaljenjem i nerado, ne vidimo drugu opciju osim da uklonimo bodove sa ATP rang-liste sa Vimbldona za 2022. Naša pravila i sporazumi postoje da bi zaštitili prava igrača u celini", dodaje se.

"Jednostrane odluke ove prirode, ako se ne adresiraju, predstavljaju štetan presedan za ostatak Tura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja funkcioniše u više od 30 zemalja", zaključuju iz ATP-a.

U saopštenju takođe stoji da će se bodovi dodeljivati za ostale turnire u Velikoj Britaniji poput Kvinsa i Istborna, a na njima takođe neće biti ruskih i beloruskih sportista.

Brzo je usledio odgovor Vimbldona.

"Cenimo to da se mišljenja razlikuju u vezi sa našom odlukom da ove godine odbijemo prijave ruskih i beloruskih igrača za prvenstvo, i duboko žalimo zbog uticaja ove odluke na pojedince na koje to utiče", saopštili su iz Vimbldona.

"Međutim, imajući u vidu stav Vlade Ujedinjenog Kraljevstva da ograniči globalni uticaj Rusije, koji je uklonio automatski ulazak po rangiranju, i široku reakciju Vlade, industrije, sporta i kreativnih institucija, ostajemo pri stavu da smo doneli jedinu održivu odluku za Vimbldon kao globalno poznat sportski događaj i britansku instituciju."

"Želimo da izrazimo naše duboko razočaranje odlukama koje su doneli ATP, VTA i ITF u vezi sa ukidanjem bodova za plasman na šampionatu. Smatramo da su ove odluke nesrazmerne u kontekstu izuzetnih i ekstremnih okolnosti ove situacije i pozicije u kojoj smo se našli, i štetne za sve igrače koji se takmiče na Turu", saopštava Vimbldon.

"Razmatramo naše opcije i rezervišemo svoju poziciju u ovoj fazi. Razgovaramo i sa kolegama sa ostalih Grend slemova. U međuvremenu, ostajemo fokusirani na naše uzbudljive planove za ovogodišnje prvenstvo", zaključuje se.

Vimbldon se održava od 27. juna do 10. jula.

 

Izvor: rts.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog