Vijesti

Grlić Radman: Nije normalno da Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da se "teško može" promijeniti Izborni zakon u BiH prije izbora na jesen, ali smatra da se do izbora treba usaglasiti način popunjavanja Doma naroda Federacije BiH.

Grlić Radman je rekao da "nije normalno" da Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike i da je BiH potreban "demokratski zakon koji će odražavati multinacionalnu prirodu BiH" pošto su Hrvati "žrtve" postojećeg Izbornog zakona.

Nakon sastanka lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, Grlić Radman je rekao da je po prvi put u istoriji BiH u fokusu EU.

"Niko se nije bavio BiH, niko nije zapravo razumio pitanje kompleksnog sistema BiH. Niko nije razumio multinacionalnu narav BiH. Nije dovoljno osvješćivan loš položaj hrvatskog naroda u BiH u ranijim vladama", rekao je Grlić Radman novinarima u centrali HDZ-a.

On smatra da se posjeta Mišela BiH može nazvati "istorijskim činom" jer je predsjednik Evropskog savjeta pokazao spremnost, zainteresovanost da se razgovara o BiH, koja u "EU i NATO ne može ući disfunkcionalna" i da će na njenom putu biti ključna reforma Izbornog zakona.

Grlić Radman je rekao da Srbija mora da slijedi zajedničku spoljnu politiku EU i uvede sankcije Rusiji, dodajući da "među nekim članicama Unije vlada raspoloženje da se suspenduju pregovori sa Srbijom".

"To bi bilo loše za stabilnost zapadnog Balkana", ocijenio je Grlić Radman.

 

Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog