Vijesti

Jović: Stvorena nova mentalna mapa Evrope, i na njoj je Balkan smešten na Zapad

Dejan Jović, redovni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i gostujućim profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, izjavio je za da rat u Ukrajini zasad ne utiče mnogo na Zapadni Balkan, ali da se možda otvara prilika da se region približi Evropskoj uniji.

Jović je u emisji N1 Studio Live rekao da je ruska invazija na Ukrajinu možda i prvi rat od Balkanskih ratova „koji bi nas mogao nekako mimoići“.

„Ta granica Istoka i Zapda više nije posred Balkana. Stvara se nova mentalna mapa u Evropi koja smešta celi Zapdni Balkan na zapad“, istakao je Jović.

Poručio je da lokalni političari sada treba da budu pametni i ne otežavaju tu ideju, već da skrenu pažnju na region i „PR-ovski“ Zapadu predstave da se ovde dešavaju neke pozitivne promene.

Jović je u tom kontekstu podsetio da je npr. BiH 25 godina psole rata mirna zemlja, da je Srbija nakon poslednjih izbora ponovo postala višestranačka zemlja, da su se odnosi Srpske i Makedonske pravoslavne crkve radikalno i pozitivno popravili, da je u Crnoj Gori dva puta menjana vlast i da se ništa dramatično nije dogodilo, odnosno da se pokazalo da nije tačna teza da ta država može da opstane samo ako je na vlasti jedan čovek.

Kada je reč o odnosima Srbije i Hrvatske, Jović je rekao da te dve zemlje zapravo ne pokazuju interesovanje jedna za drugu, a poslednju razmenu oštrih reči vidi isključivo kao retoričku.

Dodao je i da malo ljudi primećuje da je Samostalna demokratska srpska stranka deo hrvatske vlade, da srpski i hrvatski političari prilično sarađuju sa BiH, kao i da je Srkupština Srbije dobila prvog predstavnika hrvatske manjine Tomislava Žigmanova koji bi, prema nekim najvama, mogao da bude i u novoj vladi.


Uvođenjem sankcija Rusiji Srbija bi se rešila stigmatizacije

Govoreći o odluci Srbije da se ne priključi sankcijama protiv Ruske Federacije, Jović je rekao da EU snosi velike troškove zbog rata u Ukrajini, i da iz perspektive Brisela nije u redu da Srbija od toga profitira.

Dodao je i da je za Srbiju važno da se rat u Ukrajini ne povezuje sa Zapadnim Balkanom, odnosno da se ne prave paralele između Rusije i Srbije.

Ukoliko se Srbija odluči da sledi druge zemlje i EU, mogla bi da smanji enimozitet i eliminiše stigmatizaciju koja joj je veliki spoljnopolitički teret, ocenio je Jović.

 
Izvor: n1.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog