Kultura

Teatar fest "Petar Kočić" otvoren koncertom Simfonijskog orkestra

Teatar fest "Petar Kočić", 24. po redu počeo je u Banjaluci koncertom novoosnovanog Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske, prvi put je otvoren ispred, a ne unutar zgrade pozorišta, i prvi put koncertom, a ne predstavom u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Ovo je presedan u istoriji najvećeg i najznačajnijeg pozorišnog festivala u Republici Srpskoj, koji je u ranijim godinama otvaran premijerama ansambla domaćina.

Koncert je održan pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović, a uz veliki simfonijski orkestar nastupili su i Kamerni hor "Kerubini" Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, ruski hor "Aleksandar Nevski" Banjaluka, te sopran Dunja Simić. Osim klasičnih numera, izvedene su i poznate filmske kompozicije.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da joj je pripala velika čast da otvori ovogodišnji "Teatar fest" i naglasila da je svjesna da institucije moraju da se trude da prepoznaju talente i da poboljšavaju uslove za njihov rad.

Takmičarski program Teatar festa počeće sutra, kada će biti odigrana predstava "Kaštel u jezeru" Narodnog pozorišta Sombor.

Narednih dana na repertoaru su predstave "Cement Beograd" Beogradskog dramskog pozorišta, "Petrijin venac" Ateljea 212, "Kod `Večite slavine`" Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, te "Јugoslavija, moja otadžbina" u koprodukciji Gledališča Koper iz Slovenije i Pozorišta Prijedor, te "Šćeri moja" Crnogorskog narodnog pozorišta.

 

Izvor: rtrs.tv
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog