Vijesti

Бањалука: Изградња централног споменика погинулим борцима ВРС почиње у октобру

У Градској управи Бањалука одржан је састанак градоначелника Драшка Станивуковића са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Поред њих, састанку су присуствовали министри финансија Зора Видовић, просвјете и културе Наталија Тривић и рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, као и предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић.

На састанку је било ријечи о улагањима у Бањалуку, попут инфраструктурних пројеката, изградње централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске и осталим пројектима од значаја за град.

Станивуковић је рекао да се дуго чекало на овај састанак.

- Данас смо ишли у правцу око чега можемо пронаћи консензус на корист грађана и највећег града у Српској. Разговарали смо о пројектима који ће почети са релазацијом ове године - казао је Станивуковић.

Станивуковић је казао да су добили подршку Владе да око изградње централног спомен-обиљежја.

- Могу изразити задовољство јер ће градња почети у октобру. Ово је од изузетног националог интереса за наш народ. Процијења вриједност радова је четири милиона КМ - рекао је Станивуковић.

Истакао је да ће "Кућа Милановића" постати музеј, а да ће главни пут кроз Чесму и мост финансирати Влада Републике Српске.

- Мост изградње у Чесми ће почети у мјесецу августу и ставићемо тачку на то. Такође, биће изграђен и тротоар од Залужана према Трну - рекао је Станивуковић.

Цвијановићева је истакла је да у свакој локалној заједници раде на добробит грађана.

- Подијелили смо на пројекте који ће бити завршени и који ће се тек десити. Приоритети су да се ријеше школе на Ади и Паприковцу, а град ће ријешити имовинско-правне односе - казала је Цвијановићева.

Додала је да су апеловали као републичка институција да се ријеше имовинско-правне статус око изградње трафо-станица.

- Од градоначелника смо добили обећање да ће се ријешити проблеме око имовинско-правног статуса како би ријешили енергетске ресурсе. Остајемо опредијељени да радимо у интересу грађана Бањалуке и цијеле Републике Српске - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су препознали пројекте који су делегирани од стране града.

Додик је рекао да треба имати визију и идеју по којој ће се кретати.

- Разговорали смо о конкретним пројектима, а ништа се не може десити уколико нема синергије између републичке и градске управе. Дефинисали смо да ће Влада преузети на себе изгрању спомен-обиљежја како би се на тај начин одужили онима који су дали животе за Републику Српску - рекао је Додик.

Истиче да ће обезбедјетити сигурност за људе у Бањалуци.

- Не смијемо стати са инфраструктурним пројектима, Влада је уложила у многе пројекте који мијењају изглед града, као што је руски културни центар који ће бити разгледница града - рекао је Додик, те додао да стоји иза свега што су се договорили.

Вишковић је исказао захвалност градоначелнику.

- Република Српска до сада се није понашала као махећа овом граду. Не може се рећи да Српске Топлице иде преко Владе РС не требају граду Бањалуци. Данас смо отклонили све дилеме око будућих пројеката - рекао је Вишковић.

 

Извор: glassrpske.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog