Tehnologija

Epl“ izgubio bitku, jedan punjač za sve mobilne telefone u EU

„Epl" će morati da promijeni konektor na svojim „ajfon" uređajima koji se prodaju u Evropi do 2024. godine, pošto su se zemlje i zakonodavci EU dogovorili o jedinstvenom portu za punjenje mobilnih telefona, tableta i kamera.

To je prvi sporazum takve vrste u svijetu i uslijedio je nakon što kompanije nisu uspjele da se dogovore oko zajedničkog rješenja. Evropska komisija se zalagala za jedan port za punjenje mobilnih uređaja prije više od jedne decenije, prenosi Rojters.

Korisnici „ajfon" i „android" telefona dugo su se žalili da moraju da koriste različite punjače za uređaje. Prvi se puni pomoću „jaltning" kabla, dok se uređaji zasnovani na „android" sistemi napajaju pomoću USB-C konektora.

Polovina punjača prodatih sa mobilnim telefonima u 2018. imala je USB mikro-B konektor, dok je 29 odsto imalo USB-C konektor, a 21 odsto „jaltning" konektor, prema studiji Komisije iz 2019.

„Dogovor koji smo jutros sklopili donijeće potrošačima oko 250 miliona evra uštede. Takođe će omogućiti da se pojave i sazreju nove tehnologije kao što je bežično punjenje, a da se ne dozvoli da inovacije postanu izvor fragmentacije tržišta i neprijatnosti za potrošače", saopštio je evropski komesat za industriju Tijeri Breton.

Prema njegovim riječima, do jeseni 2024. USB-C će postati zajednički priključak za punjenje za sve mobilne telefone, tablete i kamere u EU, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Evropska komisija je 2021. godine predložila da USB tipa C bude zajednički ulaz za sve elektronske uređaje.

Komisija je tada poručila da nema cilj da naudi „Eplu" i da je odluka donijeta jer kompanije, uprkos desetogodišnjim razgovorima, nisu uspjele da se dogovore o zajedničkom rješenju.

 

Izvor: rts.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog