Intervju

Lejla Ramić – Mesihović, politikologinja: Odluke donose oni za koje je haos finansijski darežljiv i pokroviteljski nastrojen

BiH je očito još uvijek nedovoljno samostalna što nije neprirodno za zemlju koja je još uvijek predmet međunarodnog kriznog menadžmenta. Ali ono što nam nikako ne treba je da se pretvorimo, a ni da nas stalno prikazuju kao sigurnosno pitanje i prijetnju, rekla je Lejla Ramić – Mesihović.

Kako bi ste opisali  odnos Srbije i Hrvatske prema BiH – paternalistički, agresorski, u skladu s dnevnim političkim potrebama?

Rekla bih, uobičajeno, paternalistički i krajnje podređeni dnevnopolitičkim prilikama i potrebama u tim zemljama.

Ako je taj odnos/uticaj  “loš” – gdje vidite posljedice, u čemu se one ogledaju?

Ne bih rekla da je uticaj tek samo loš. Rekla bih da je za nas nepovoljan, ponižavajući i često destruktivan. To se odražava ne samo na unutrašnje odnose, nego i na našu poziciju na spoljnopolitičkoj sceni. Uglavnom tada vidimo kako se pitanja koja možemo samo smatrati bilateralnim pretaču na multilaterani kontekst.

Zašto je taj odnos takav – zbog nas ili zbog njih i kakvi smo to, i mi i oni?

Za njihov paternalistički odnos, koji već decenijama traje, smo sami krivi jer ne poštujemo sami sebe i svoje, a ovo drugo se ne bi dešavalo da nismo tako porozni, labavi i podložni uticajima izvana.

Da li je BiH slobodna zemlja ili je ipak na neki način  njene komšije i susjedi drže zarobljenom?

BiH je očito još uvijek nedovoljno samostalna što nije neprirodno za zemlju koja je još uvijek predmet međunarodnog kriznog menadžmenta. Ali ono što nam nikako ne treba je da se pretvorimo, a ni da nas stalno prikazuju kao sigurnosno pitanje i prijetnju. Ako postanemo još pitanje sekuritizacije – to će nam dodatno vezati ruke i to je ozbiljna prijetnja našoj budućnosti u EU.

Iz čega proizilazi taj vaš strah – imate li neki primjer? 

Moj strah proizilazi iz opetovanih tvrdnji da je BiH izvor regionalnih nesigurnosti i nestabilnosti, te činjenice da se BiH olako kvalifikuje – od big shita do zemlje u kojoj se svaki čas moze zaratiti zbog mržnje i niskih strasti koje je nemoguće obuzdati.

Da li ljudi u BiH imaju razloga da se plaše toga i ako imaju – zašto, da li zato što naše vlasti ne rade dovoljno i vode pogrešno politiku ili zato što su naši susjedi i komšije moćni, uticajni ili mi imamo političare koji rade protiv BiH ili… 

Nisam sigurna da postoji dovoljno svijesti i znanja o situaciji u kojoj se nalazimo. Takođe neću reći ništa novo ako kažem da kod nas odluke donose uglavnom oni za koje je haos u zemlji uvijek bio finansijski darežljiv i pokroviteljski nastrojen.

Na koji način ili kako popraviti te odnose, kako se osloboditi, kako da BiH postane slobodna od uticaja susjeda?

Jedino međusobno poštovanje, bez figa u džepu, jeftinih i malih kvazipobjeda, uz razumijevanje činjenice da niko ne voli biti ponižen, može dovesti do pretpostavki za unaprjeđenje odnosa.

Kako komentarišete ove izjave koje Zoran Milanović daje u posljednje vrijeme o BiH, izbornom zakonu… 

Kao izjave koje dodatno gube važnost, ozbiljnost i kredibilitet samim tim što se daju iz susjedne zemlje i zbog načina na koji se daju.

Profesor Dejan Jović je nedavno, bar mi se čini, pokušao da ohrabri stanovnike BiH i rekao je da Zoran Milanović ima uticaj samo unutar granica svoje zemlje, da van granica nema moć i da ne treba biti straha – slažete li se s ovom ocjenom?

Ne mogu se u potpunosti složiti s tim. On se sve vrijeme obraća svojim biračima, a njih želi još više i u BiH. Bizarna neka socijaldemokratija… A ponašanje – još bizarnije.

Da li rat u Ukrajini mijenja nešto u tom odnosu Srbije i Hrvatske prema BiH?

Rat u Ukrajini je stvorio kontekst u kojem se o BiH konačno razmišlja o bržoj i boljoj integraciji i saradnji s EU kako se ne bi otvorio prostor za druge uticaje. A znamo i koje.

Šta ćete pitati svoje paneliste i u kom pravcu biste voljeli da ode debata na ovu temu?

Budući da se radi o vrhunskim novinarima i velikim poznavaocima odnosa u cijelom regionu, voljela bih s njima popričati na temu idenfitikacije suštinskih razloga za održavanje tenzija između tri zemlje. Voljela bih da probamo raskrinkati matrice moći koje podržavaju ovakav način rada i komunikacije. A onda bih voljela i da vidimo šta bi trebalo čim prije početi raditi da se ove stvari promijene,  koje bi to bile polazne tačke, zajednički imenitelji i zajednička korist.

 

Izvor: slobodanarodu.ba 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog