Region

Milanović oštro osudio američke sankcije: Bahato terorisanje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović osudio je juče uvođenje američkih sankcija predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, navodeći da je riječ o „bahatom terorisanju” legitimnog predstavnika hrvatskog naroda.

Milanović je u saopštenju naveo da Hrvatska treba da zaštiti Čavaru, predstavnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, prenijela je agencija HINA, javlja Beta.

Ministarstvo finansija SAD stavilo je Čavaru i ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića na „crnu listu”, uz obrazloženje da su ugrozili stabilnost regiona i radili na podrivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija.

Milanović je naveo da je obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Dejtonski sporazum, „politički nepismeno i baš cinično, jer je u podrivanju slova i duha” tog sporazuma „svoje prste imala i još ima i američka diplomatija”, sa visokim predstavnicima međunarodne zajednice za BiH. „Ako ko brani dejtonski Ustav BiH i istinski demokratske procese koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u tijelima vlasti, onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost, a da ih ništa ne pitaju, a sada im još prijete i sankcionišu ih”, kazao je Milanović.

Na objavljenu odluku Ministarstva finansija SAD osvrnulo se i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, navodeći da ne smatra da legitimni predstavnici Hrvata u BiH deluju protiv Dejtonskog sporazuma, jer im je u interesu poštovanje tog dokumenta i ulazak BiH u NATO i EU.„Upravo najava političkih stranaka u sklopu Hrvatskog narodnog sabora i drugih stranaka da će uprkos neregularnosti trenutnog izbornog zakona izaći na izbore, svedoči o njihovom zalaganju za načelo očuvanja krhke stabilnosti u višenacionalnoj i multikonfesionalnoj BiH, s obzirom na posebno teške geopolitičke okolnosti uslijed ruske agresije na Ukrajinu”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo i da je Hrvatska jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma i da osuđuje svaku vrstu djelovanja koje ga podriva. Dodaje se da se to posebno odnosi na one političke snage koje zagovaraju „politike separatizma i unitarizma, te destabilizuju BiH kao suverenu državu, ustavno formiranu od dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda”.

Hrvatsko ministarstvo ocjenjuje da „predstavnici baš tih spomenutih političkih usmjerenja odbijaju da sprovedu promjene izbornog zakona” koje bi obezbijedile pravo Hrvatima da biraju svoje legitimne političke predstavnike onako kako ih biraju i pripadnici ostala dva konstitutivna naroda.

Dodaje se da Hrvatska i dalje poziva partnere i saveznike SAD i EU da podrže postizanje dogovora o izbornoj reformi u BiH.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog