Vijesti

Javne politike se neće promijeniti dok građani ne pokažu zube

U Sarajevu održana javna tribina “Zakonske regulative u BiH i njihova implementacija u cilju zaštite životne sredine” (FOTO)

Juče je u Sarajevu održana javna tribina “Zakonske regulative u BiH i njihova implementacija u cilju zaštite životne sredine”, koju je organizovala Pro Educa u saradnji sa Centrima civilnih inicijativa (CCI), u sklopu Festivala #SlobodaNarodu.

Na javnoj tribini su učestvovali brojni predstavnici institucija, ali i aktivisti i studenti, koji su imali priliku da sagledaju širu sliku i da saznaju kako izgledaju izazovi kada je u pitanju ekološka zaštita životne sredine iz druge perspektive te koji su dalji mogući koraci u pronalasku najboljih rješenja za građane Bosne i Hercegovine.

U uvodnom dijelu javne tribine o izazovima sa kojima se susreću govorili su predstavnici organizacije Aarhus centar, predstavnici neformalnih grupa “Za Doljanku”, “Pusti me da tečem”, te predstavnici inicijative “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci”.

Javna tribina se organizuje u cilju što boljeg i potpunijeg razumijevanja problema unutar Bosne i Hercegovine u vezi sa važnom temom kakva je ekologija i životna sredina sa kojima se suočava lokalno stanovništvo iz različitih opština Bosne i Hercegovine, kroz podsticanje dijaloga između predstavnika nadležnih ministrstava, inspektorata, agencija i predstavnika lokalnih zajednica, ali i poslanika u Parlamentu BiH, NVO aktivista, predstavnika akademske zajednice, predstavnika političkih partija koji su potencijalni budući donosioci odluka… i drugih interesnih strana.

“Bilo mi je drago što sam dobila priliku da govorim o našim problemima pred učesnicima koji dolaze iz različitih institucija i sa različitih pozicija, ali i da čujem drugačija mišljenja.

 

Emina Veljović

Mislim da su ovakvi događaji korisni za sve građane, ali i studente koji su imali priliku da vide na koji način funkioniše donošenje odluka i komunikacija između građana i institucija”, rekla je Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centara i jedna od učesnica tribine.

Rješenje je u samoorganizovanju i pritisku na donosioce odluka, prema riječima učesnika, jer se javne politike neće promijeniti dok građani ne pokažu zube.

“Ovaj događaj je pokazao koliko nam je potreban dijalog između građana/aktivista i institucija, nadam se da će to u budućnosti shvatiti više institucija. Diskusija je bila konstruktivna sa predstavnicima institucija i nadam se da ćemo imati više prilika za ovakav dijalog”, kazala je Naza Spahić, članica inicijative protiv izgradnje mHE “Za Doljanku”.

Učesnici su zaključili da je najveća bitka koja predstoji ona za usvajanje kvalitetnog zakona o obnovljivim izvorima energije koji će maksimalno demokratizovati proizvodnju energije i dati mogućnost svima da lako i brzo instaliraju solarne panele na svojim krovovima. Rješenje energetske nezavisnosti nije u termoelektranama niti u mHE, od koje svi imaju štetu a rijetki korist, već u korištenju snage sunca i vjetra i novih tehnologija na način da svi budemo proizvođači i potrošači energije.  

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog