Intervju

Фон Крамон: Ако Србија жели у ЕУ мора да уведе санкције Русији и призна независност Косова

Ако Србија жели да се придружи ЕУ у неком тренутку, ми морамо да видимо да постоји посвећеност заштити животне средине, реформама судства, али и спољној политици. А што се спољне политике тиче, у то су укључене санкције Русији. То није питање "или-или", каже у интервјуу за Нова.рс известилац за Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон.

Спољнополиички одбор Европског парламента усвојио је у уторак Резолуцију о Србији у којој се наводи да се од наше земље очекује да уведе санкције Русије, а по први пут се као услов за улазак у Европску унију наводи и међусобно признање Београда и Приштине.

Говорећи за Нова.рс из Брисела, Виола фон Крамон каже да то није ништа ново.

Усвојена је Резолуција о Србији, а сад је јасно и да се кластери за приступање Србије ЕУ неће отварати ако се не уведу санкције Русији. Да ли је то тачно?

Ја мислим да нам је свима у интересу да тај кластер буде успешно затворен ускоро. То је у општем интересу и наравно део договора са ЕУ јесте увођење санкција Русији. То није или-или питање. Ако Србија жели да се придружи ЕУ у неком тренутку ми морамо да видимо посвећеност реформама, заштити животне средине, судства, али и спољне политике. А што се спољне политике тиче, ми ту морамо да укључимо санкције Русији. Знамо за потешкоће у вези тога, лично сам недавно разговарала са председником Вучићем, он је објаснио све до детаља, али без обзира на то ми морамо да видимо посвећеност Србије да се за почетак суочи са санкцијама Русији и зависности од руских енергената.

Поменули сте састанак са Вучићем, а недавно се српски председник у Београду срео и са немачким канцеларом Олафом Шолцом. Шта мислите да ће бити резултат тих разговора, да ли ће се Србија приближити ЕУ и донети одлуку о увођењу санкција Русији?

Било је много гостију из различитих држава, а порука свих нас била је врло слична, а звучи овако: санкције Русији и реформе. На крају, видимо да нам треба Србија, као снажна чланица Европске уније, као снажан играч на Западном Балкану, али потребне су нам и реформе. Чланство се не подразумева, оно није бесплатно. Као што смо толико пута рекли, реформе долазе прво, а тек онда чланство у ЕУ.

Први пут се у резолуцији Спољнополитичког одбора Европског парламента спомиње термин "међусобно признање" у вези дијалога Београда и Приштине. Да ли је грешка ако се каже да се од Србије очекује да у једном тренутку призна независност Косова, како би постала чланица ЕУ?

То такође није нешто ново. На крају, у постизању коначног споразума, ми очекујемо и призњање независности. Тако да, јесте ово је можда први пут на папиру, као формално написано, али као што је и Олаф Шолц већ рекао, а заправо је само поновио оно што је очигледно и мислим да је то веома важна порука.

Укључени сте у решавање косовског проблема испред Европског парламента, можете ли да утичете на албанску страну да буде кооперативнија?

Апсолутно. То и јесте била моја порука. То је потребно као предуслов такође. Обе стране морају да испоруче и недавно сам дала интервју у Приштини у којем сам подсетила косовску страну најновије обавезе: имплементацију судске одлуке о манастиру Дечани, да припреме нацрт плана за формирање Заједнице српских општина. Обавезе постоје и на косовској страни и ми радимо и на томе, наравно.

Недавно је у медијима објављен наводни извештај европских обавештајаца у којима се говори и о људима из опозиције, у смислу да постоји њихова сарадња са режимом. Мислите ли да су тај документ и наводи аутентични?

Никад нисам чула за то и не могу да замислим зашто би уопште европски обавештајци писали да је Ђилас тројански коњ. Не знам, немам никакве потврде и доказе тога.

Драган Ђилас је у одбрани рекао да сте управо ви више пута у јавности уочи априлских избора рекли да он ради за Вучића. Да ли је то тачно?

Не могу да се сети да сам икад тако нешто рекла. Потребно је да видим да постоји таква моја изјава. Никад нисам изашла са идејом да је он Вучићев Тројански коњ. То је комплетна новост. Неко је или измислио овај наратив или реченицу или преокренуо речи из мог интервјуа на начин који никако није прихватљив.Извор: Нова.рс
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog