Društvo

Banjalučki volonteri čistili park dr Mladen Stojanović i obale Vrbasa u parku prirode Suturlija u okviru Coca-Colinog projekta Od izvora do mora (FOTO)

Park dr Mladen Stojanović bio je početna lokacija današnje akcije čišćenja projekta Od izvora do mora na području Banjaluke. Nastavljena je čišćenjem obala Vrbasa u parku prirode Suturlija.

Ovo je druga od pet akcija čišćenja planiranih u 2022., koje Coca-Cola zajedno sa partnerima, nevladinim organizacijama i institucijama realizuje na različitim lokacijama u zemlji. Cilj akcija je imaju da podstiču i promovišu edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada.



Coca-Cola u Bosni i Hercegovini akcije organizuje u partnerstvu sa Konzumom u BiH, te u saradnji sa UG ”Ruke” koji je nosilac aktivnosti globalne inicijative Lets do it u BiH, lokalnih nevladinih organizacija aktivnih u polju očuvanja okoliša i volontera koji su učestvovali u akciji. U Banjaluci je akciju koordinirao OC ”Zdravo da ste”. Podršku projektu daju institucije nadležne za ova pitanja ali i lokalne zajednice.

”Želim da se zahvalim svim volonterima i partnerima koji su danas ovdje, jer su prepoiznali vrijednost projekta Od izvora do mora. Ovaj zajednički pristup i akcija čišćenja su potvrda našeg opredjeljenja da nastavimo pronalaziti rješenja za izazove u životnoj sredini a posebno što ćemo pomoći da naša Banja Luka bude još i ljepša nakon današnje akcije čišćenja”, rekao je Saša Kukolj, regionalni rukovodilac prodaje Coca-Cole HBC B-H Sarajevo, regija sjever.

Prošle godine, više od 500 volontera uključilo se u akcije održane u sedam gradova i opština u kojima su skupili više od pet tona ambalažnog otpada. Podizanje svijesti o važnosti odgovornog upravljanja otpadom i odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada, poticanje na akcije čišćenja vodenih i kopnenih površina, i uopšte očuvanje životne sredine, su temelji projekta Od izvora do mora.

Projekat Od izvora do mora u 2022 se nastavlja akcijama prikupljanja ambalažnog i drugog otpada u Mostaru (21.6.), Zenici (24.6.) i u Sarajevu 29.6., na Igmanu. Coca-Cola u Bosni i Hercegovini osigurala je uputstva i opremu potrebnu za prikupljanje otpada, a akcijama u lokalnim zajednicama koordiniraju nevladine organizacije okupljene oko iste misije - svijeta bez otpada.

Projekat podržavaju i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, JU Vode Srpske, Općina Novo Sarajevo, Grad Sarajevo, te kompanije Ekopak i Euro Beta, koje će se pobrinuti za odvoz prikupljenog otpada.

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, Coca-Cola je smanjila težinu plastičnih flaša koje proizvodi u svom pogonu za ukupno 7%. Inovacija u proizvodnom pogonu je i novi tip plastičnog čepa koji će na osnovu manje težine za 26% u 2022. godini doprinijeti smanjenju korištenja plastike za gotovo 50 tona.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog