Vijesti

Dodik nakon sastanka sa Putinom: Otvoren razgovor o političkim i ekonomskim temama

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je sinoć nakon što se u Sankt Peterburgu sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da je razgovarano o više tema, prije svega političkih, poput uloge Rusije kao garanta Dejtonskog sporazuma.

Dodik je za RTRS rekao da je sastanak sa Putinom bio pun razumijevanja i otvorenosti.

On je istakao da je Putina, kako je rekao, informisao da se Kristijan Šmit predstavlja kao visoki predstavnik u BiH iako nema odluke Savjeta bezbjednosti UN o tome. 

Dodik je rekao da je razgovarano i o važnim infrastrukturmnm pitanjima i da je potvređeno opredjeljenje da se gradi gasovod u Srpskoj i dvije elektrane, jedna kod Prijedora, druga kod Banjaluke.

On je naveo da je ruskog predsjednika informisao i o tome da se ljudima iz Republike Srpske uvode sankcije, uključujući i njega.

Dodik je rekao da ga je Putin pozvao na novi sastanak u septembru, na kojem će biti ratzgovarano o realizaciji projekata.

"Rusija ostaje značajan faktor odlučivanja u SB UN", istakao je Dodik.

Dodik je na sastanku sa Putinom izjavio da nema alternative ruskim energentima i da se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije.

"Težimo ka tome da sačuvamo našu politiku, mi nismo željeli da se pridružimo sankcijama. Hvala vam za to što ste omogućili da se održi cijena gasa pod istim uslovima. Mi smatramo da ruski energetski resursi nemaju alternativu. Mi želimo da se nastavi sa investicijama, a danas smo sa direktorom 'Gasproma' Aleksejem/ Milerom razgovarali o izgradnji gasovoda", dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je sa Putinom dogovoreno o održavanju iste cijene gasa za Republiku Srpsku na nivou od oko 290 dolapa za 1.000 metera kubnih, prenosi TASS. 

 

Izvor: nezavisne.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog