Vijesti

Tišina prekrila ubistvo srpske povratnice u Visoko

Nadu Radulović ubio komšija Bošnjak. Lokalni, kantonalni i federalni zvaničnici se ne oglašavaju

U naselju Maurovići u opštini Visoko u FBiH ubijena je u svojoj kući 65-godišnja Srpkinja Nada Radulović, koja se u rodni kraj vratila nakon rata i živela je sama. Osumnjičeni za ubistvo srpske povratnice, koje se desilo 31. maja, a otkriveno sedam dana kasnije, jeste Visočanin Muamer Hodžić. On je uhapšen i nalazi se u pritvoru. Iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona zvanično je potvrđeno da je priznao ubistvo Radulovićeve.

Iako je od počinjenja tog monstruoznog djela prošlo više od pola mjeseca, lokalni, kantonalni i federalni zvaničnici i dalje ćute. Nema nijedne osude tog okrutnog zločina, a ni podrške uznemirenim i uplašenim malobrojnim srpskim povratnicima u većinski bošnjačko Visoko, koje se nalazi nedaleko od Sarajeva.

To je, po ocjeni mnogih u Republici Srpskoj, jasna poruka Srbima da nisu dobrodošli u FBiH i da oni u tom entitetu, iz kog su protjerani i u kome su ostala njihova vjekovna ognjišta i pradedovska imovina, nemaju šta da traže.

Uz izraze zaprepaštenja zbog izostanka reakcije iz Federacije BiH i najoštriju osudu ubistva Radulovićeve, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Milan Lučić poziva nadležne institucije da se ozbiljno posvete slučaju i da istraže motive tog strašnog zločina. Ravnodušnost koju su, prema izvršenom najtežem krivičnom djelu, pokazali federalni zvaničnici na svim nivoima, počevši od političkog rukovodstva opštine Visoko, Lučić razumije kao poruku da nikome u tom entitetu nije bitno kako žive srpski povratnici.

„Ovo je užasavajuća poruka koja se šalje srpskim povratnicima u Visoko, ali i širom FBiH. U posljednje vrijeme ima dosta incidenata. Skrnave se srpska groblja, crkve, spomen-obilježja. Malobrojni srpski povratnici nemaju nikakvu zaštitu, nalaze se na marginama društva i ne mogu da ostvare svoja osnovna ljudska prava”, rekao je Lučić za „Politiku”.

„Da se, ne daj bože, ovo ubistvo dogodilo u Republici Srpskoj, od toga bi se napravila medijska fama i bilo bi da su svi Srbi krivi za to”, dodaje.

Ubistvo Nade Radulović, koju je nožem nasmrt izbo njen komšija Bošnjak, nije dotaklo ni Ramiza Salkića, potpredsjednika Republike Srpske, koji često javno plasira „priču” o navodnoj „diskriminaciji” i „ugroženoj egzistenciji i bezbjednosti” bošnjačkih povratnika u Republici Srpskoj. On je nedavno, kako je prenijela agencija Anadolija, izjavio da je realnost da su Bošnjaci u Republici Srpskoj veoma zabrinuti trenutnom situacijom i da danas mnogi od njih „osjećaju da im je, osim egzistencije, ugrožena i bezbjednost”.

Uz napomenu da bi „međunarodne bezbjednosne snage trebalo da budu stacionirane u svim gradovima uz rijeku Drinu i mjestima intenzivnog povratka”, Salkić je kazao da „niko ne bi smio da zatvara oči pred istinom, a to je da se broj Bošnjaka u Republici Srpskoj prepolovio posljednjih godina zbog sistemske diskriminacije i ekonomskog progona, a danas imamo odlaske iz sigurnosnih razloga”. U ovom trenutku, naglasio je on, „potrebno je više nego ikada povratnicima uliti povjerenje u sigurno okruženje”.

A u kakvom i koliko sigurnom okruženju žive malobrojni srpski povratnici u FBiH, Salkić o tome nikada ne govori jer ga to ne zanima, ćuti i nakon monstruoznog ubistva Nade Radulovića.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog