Politika

Narodna skupština nije podržala veto o trgovinskom sporazumu s Velikom Britanijom

Narodna skupština Republike Srpske nije izglasala veto srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog odluke Predsjedništva BiH da bez konsenzusa usvoji Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Velike Britanije i BiH.

Od prisutnih 62 poslanika 51 je glasao za veto, 11 bilo suzdržanih, a niko nije bio protiv. Za usvajanje je bila potrebna dvotrećinska većina.

Dodik je ovu odluku proglasio štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

On je rekao da je Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske zbog brojnih manjkavosti koje su, između ostalog, utvrdila nadležna ministarstva u Vladi Republike Srpske.

Dodik je rekao u Narodnoj skupštini da je zamjerke na Sporazum iznijelo Ministarstvo privrede i preduzetništva Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma, Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

On je rekao da je veto donio vršeći koordinaciju sa nadležnim institucijama Srpske koje su zajedno s njim utvrdile da se na ovom planu ne uvažavaju status i nadležnosti Srpske.

"To je u ovakvoj situaciji bilo potrebno jer su interesi Srpske najvažniji", poručio je Dodik.

 

Izvor: atvbl.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog