Vijesti

Borenović: Dodik je prijedlogom budžeta BiH priznao Kristijana Šmita kao Visokog predstavnika

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, održao je konferenciju za novinare u Parlamentu Bosne i Hercegovine na kojoj je iznio tvrdnje da je Milorad Dodik u prijedlogu budžeta kojeg je prihvatio faktički i priznao Kristijana Šmita kao visokog predstavnika.

Borenović je kritikovao vladajuće strukture zbog toga što je prije tri mjeseca zaustavljena odluka da se na šest mjeseci ukinu akcize i omogući pojeftinjene goriva za pola marke koje bi značajno učestvovalo na budžete građana ali i privredu i privredne aktivnosti.

"Mislim da je najveći trenutni prioritet kako obuzdati ovo divljanje cijena, svakodnevna poskupljenja i kako i na koji način se prema tome odnositi i mislim da je vlast poptuno zakazala", kazao je Borenović.



Poručio je kako najveću odgovornost nosi koalicija na državnom nivou SDA, HDZ, SNSD, te da je SNSD najodgovorniji zašto nema odluke na nivou Domu naroda da se ukinu akcize.

Borenović je kritkovao način formiranja cijena goriva i pitao kako da se objasni činjenica da se cijena barela nafte kretala od 110 do 130 dolara po barelu, a cijena litre na pumpama sa 2,60 KM na 3.70 KM sa tendencijom da porasta na 4 KM.

"Krajnje je vrijeme i najveća obaveza da Dom naroda potvrdi odluku o privremenom ukidanju akciza na pola godine i da se svim ljudima u ovoj zemlji omogući da barem dijelom dobiju jeftinije gorivo", pozvao je Borenović.

Borenoviću je zasmetalo i povećanje budžeta institucija Bosne i Hercegovine te je optužio vlast da ne čini ništa da pomogne građanima ali se igra sa povećanjima budžeta-

"SNSD u Banja Luci priča o prenosu nadležnosti, formiranju vojske, VSTV Republike Srpske, a ovdje predviđa za Ministarstvo odbrane, pravosuđe i UIO skoro 146 miliona KM više", rekao je Borenović

Optužio je i da u novom budžetu planira novo zapošljavanje preko 1.200 ljudi u institucijama BiH što znači novu javnu potrošnju, novi bahati odnos, a da se ništa ne rade da se olakša ljudima u ovoj zemlji.

Borenović je ukazao na stranicu 119 prijedloga budžeta i da se u njoj nalazi prema njegovom mišljenju najinteresantnija rečenica koja sve demaskira i spominje Odluku Visokog predstavnika o odbravanju sredstava za održavanje izbora u Bosni i Hercegovini. Kaže kako je Predsjedništvo BiH uputilo je prijedlog budžeta u kojem je jedna od polaznih osnova odluka Visokog predstavnika.

Stranica 119 prijedloga budžeta BiH (Foto: D. S./Klix.ba)

"Dodik je na ovaj način predstavio gospodina Šmita kao Visokog predstavnika u BiH i njegovu odluku stavio u polazni osnov za donošenje budžeta. Ovo je raspakivanje lažnih politka koje jedno pričaju narodu a drugačije rade kroz službene dokumente. Pokazuje odnos prema ozbiljnim stvarima i jednu priču za javnost, jednu priču za NSRS, a treća priča za Brisel, četvrta u Turskoj, peta u Rusiji," tvrdi Borenović.

O svome odnosu prema Visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, Borenović je rekao da je Šmit realnost i čovjek koji može da razriješi mnoge stvari u zemlji. Kaže da je cijeli svijet razgovarao sa Šmitom uključujući predsjednika Srbije i patrijarha Porfirija i da ne vidi razlog ne razgovarati sa nekim ko je i odlukom Predsjedništva BiH Visoki predstavnik jer je njegova odluka sastavni dio budžeta.

 

Izvor: klix.ba
Foto: klix.ba 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog