Svijet

У „горском котлу“ опкољена четири батаљона, формација нацистичког „Десног сектора“ и одред страних плаћеника

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о бојевим дејствима за последња 24 часа који је представио портпарол Министарства генерал Игор Конашенков:

Као резултат успешних офанзивних дејстава групе руских трупа на луганском правцу, за пет дана ослобођена су насеља Лоскутовка, Подљесное, Мирна Долина, Шебкарјер, Врубовка, Нирково, Николајевка, Новоивановка, Устиновка и Рај-Александровка.

- Група украјинских трупа потпуно је блокирана у области насеља Горскоје и Золоте.

- У „горском котлу“, опкољена су четири батаљона: 3. механизовани батаљон 24. механизоване бригаде, 15. брдски јуришни батаљон 128. брдске јуришне бригаде, 42. моторизовани батаљон 57. моторизоване бригаде 70. батаљон 101. бригаде територијалне одбране, као и артиљериска група 57. моторизоване пешадијске бригаде, формација нацистичког „Десног сектора“ и одред страних плаћеника.

- Укупно је у „горском котлу“ сада блокирано до две хиљаде људи - око 1800 војних лица, 120 нациста „Десног сектора“, до 80 страних плаћеника; као и више од 40 јединица борбених оклопних возила и око 80 оруђа артиљерије.

- Само у последња 24 часа 41 војник на овом подручју одбио је отпор и добровољно се предао.

- Према речима заробљеника, опкољена украјинска група је исцрпљена. Попуњеност јединица људством је мања од 40%. Губи се команда јединицама од стране више украјинске команде. Потпуно је обустављено снабдевање оружјем, муницијом, горивом и другим материјалом.

- Руске трупе стежу „горски котао“, наносе непријатељу сталне губитке. Током јучерашњег дана под контролу је узето пола насеља Золоте.

Непријатељ трпи значајне губитке и на другим правцима.

- Више од 200 „војника среће“ и до 100 украјинских екстремиста погинуло је у ударима прецизним оружјем Ваздушно-космичких снага Русије на три места размештања страних плаћеника у Николајеву, Голицину, Николајевска област и Олешки у Харковској области.

- Случајеви дезертерства и одбијања учешћа у непријатељствима постају све распрострањени у Оружаним снагама Украјине. Тако је у рејону насеља Александропољ Доњецке Народне Републике више од 30 украјинских војника једног од батаљона 25. ваздушно-десантне бригаде, оставивши лично оружје, без дозволе напустило своје положаје.

- Да би надокнадила губитке у људству на Доњецком и Луганском правцу, украјинска команда је принуђена да формира посебне стрељачке батаљоне у сваком региону од необучених грађана позваних на мобилизацију.

 

Конашенков: Авијација, ракетне снаге и артиљерија неутралисале људство и војну технику у 367 рејона

- Оперативно-тактичка авијација, ракетне снаге и артиљерија неутралисале су људство и војну технику Оружаних снага Украјине у 367 рејона. Уништено је пет складишта муниције, ракетног и артиљеријског наоружања и материјала у рејону Привоља Луганске Народне Републике и граду Николајеву, као и артиљеријске и минобацачке јединице у 62 рејона, укључујући артиљеријску батерију хаубица М777 у Олешком рејону Харковске области.

- Обалски ракетни систем "Бастион" неутралисао је позиције противваздушних ракетних система С-300 у близини Одесе.

- Од последица ваздушних удара, ракетних снага и артиљерије током протекла 24 часа уништено је више од 620 непријатељских војника, 19 тенкова и других оклопних борбених возила, као и 17 специјалних возила.

-  Руски ПВО системи уништили су за два авиона Су-25 у рејону Долгенка Харковске области и Високопоља Николајевске области. Пет украјинских беспилотних летелица оборено је у областима насеља Попаснаја и Капитаново Луганске Народне Републике, Вербовке, Доњецка, Харковске области, као и пет тактичких ракета „Точка-У“ у областима насеља Стаханов, Луганск и Изјум.

 

Извор: vostok.ru
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog