Društvo

Volonteri u Zenici čistili Kamberovića polje i obale rijeke Bosne u okviru Coca-Colinog projekta Od izvora do mora (FOTO)

Pretposlednja akcija ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora angažovala je zeničke volontere u čišćenju i odvojenom prikupljanju otpada u Kamberovića polju, oko rijeke Bosne.

Ovogodišnjih pet akcija čišćenja uključuje volontere iz nevladinih organizacija, institucija i partnera u zemlji, i do sada je u akcijama učestvovalo više od 300 zaljubljenika u prirodu svih generacija. Nakon Zenice, završna akcija prikupljanja ambalažnog i drugog otpada u okviru projekta Od izvora do mora u 2022. će biti organizovana na Velikom polju, na Igmanu 29.6., od 10 sati.

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini akcije organizuje u partnerstvu sa Konzumom u BiH, u saradnji sa UG ”Ruke” koja je nosilac aktivnosti globalne inicijative Lets do it u BiH, i lokalnim nevladinim organizacijama aktivnim u polju očuvanja životne sredine.

Glavni cilj projekta Od izvora do mora je da podstiče i promoviše edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada, a posebno odvojenog prikupljanja otpada koje omogućava recikliranje.

Prošle godine, više od 500 volontera uključilo se u akcije održane u sedam gradova i opština u kojima su skupili više od pet tona ambalažnog otpada.

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini osigurala je uputstva i opremu potrebnu za prikupljanje otpada, a akcijama u lokalnim zajednicama koordiniraju nevladine organizacije okupljene oko iste misije - svijeta bez otpada.

Od izvora do mora dio je dugoročnog sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati istu količinu boca i limenki onoj koju stavlja na tržište te da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina, Coca-Cola je smanjila težinu plastičnih flaša koje proizvodi u svom pogonu za ukupno 7%. Inovacija u proizvodnom pogonu je i novi tip plastičnog čepa koji će na osnovu manje težine za 26% u 2022. godini doprinijeti smanjenju korištenja plastike za gotovo 50 tona.
 

Frontal

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog