Društvo

Akcijom čišćenja na Igmanu završava se Coca-Colin projekat „Od izvora do mora“ u BiH

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini u srijedu završava realizaciju ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora do mora akcijom čišćenja na Igmanu.

Ovogodišnjih pet novih akcija čišćenja uključuju volontere iz nevladinih organizacija, institucija i partnera iz cijele zemlje.

Završni događaj i akcija prikupljanja otpada će biti organizovani: 29.06. (u srijedu), sa početkom u 10 sati, na Velikom polju na Igmanu.

Prevoz za zainteresovane je organizovan i autobus polazi ispred Zemaljskog muzeja u 9 sati.

Realizacija ovogodišnjeg projekta Od izvora do mora počela je akcijom prikupljanja ambalažnog otpada u Sarajevu uz Miljacku kod Vilsonovog i prema Velešićima. Potom su čišćeni park „Mladen Stojanović“ i izletište Suturija u Banjaluci, kampus Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Kamberovića polje, uz rijeku Bosnu u Zenici.

Projekat Od izvora do mora je projekat koji je dio globalnog plana Svijet bez otpada kojim želimo direktno doprinijeti smanjenju uticaja na okolinu i ponuditi rješenja za izazove povezane s ambalažom. Kao društveno odgovorna kompanija i lider u primjeni postulata održivog poslovanja, Coca-Cola ima jasno postavljene ciljeve koji se odnose na smanjenje uticaja na okolinu. Projekat je prvi put pokrenut u Hrvatskoj 2018. godine, a po drugi put se realizuje i u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti projekta su fokusirane na akcije čišćenja, naročito područja uz vode — rijeke i jezera od ambalažnog otpada.

Coca-Cola je u Bosni i Hercegovini osigurala uputstva i opremu potrebnu za prikupljanje otpada – rukavice, vrećice za smeće, a akcijama u lokalnim zajednicama upravlja partnerska organizacija UG Ruke, te druge lokalne nevladine organizacije okupljene oko iste misije – svijeta bez otpada.

Partner projekta je Konzum BiH, dok projekat podržavaju kompanije Ekopak i Euro Beta, koje će se pobrinuti za odvoz prikupljenog otpada.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li podržavate odigravanje prijateljske utakmice fudbalskih reprezentacija Rusije i BiH?

Rezultati ankete
Blog