Vijesti

Конашенков: У Кијеву уништена фабрика ракета, ликвидирани плаћеници који су учествовали у злостављању и убиствима наших војника

Извештај Министарства одбране Руске Федерације о специјалној војној операцији за 27.06.2022. године који је претставио портпарол Министарства генерал Игор Конашенков:

- Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у Украјини.

 - Ваздушно-космичке снаге Русије нанеле су 26. јуна удар са четири високопрецизне ваздушне ракете по објектима ракетне фабрике "Артем" у Шевченковском округу у Кијеву. Ова фабрика је производила ракете за украјинске вишецевне ракетне системе.

- Према подацима објективне контроле, све четири ракете су стигле до циља. Објекат је уништен. Цивилна инфраструктура града Кијева, као резултат употребе високопрецизног наоружања, није оштећена.

- Кијевски режим је покушао да пресретне руске високопрецизне ракете противваздушним оружјем распоређеним у граду. Више од 10 противваздушних ракета користиле су украјинске посаде противваздушних ракетних система С-300 и Бук М1.

- Усљед недостатка комуникације између ПВО система и радио опреме која се налази у урбаним срединама, украјински "Бук" је оборио две противваздушне ракете С-300. Претпоставља се да је једна од оборених противваздушних ракета пала на стамбену зграду.

- У позадини успеха руске војске у ослобађању територије Донбаса, украјинска команда покушава да заустави хаотично бежање украјинских јединица у рејону Лисичанска.

- Дакле, у циљу задржавања људства првог батаљона 72. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у рејону насеља Волчејаровка, „блокирајући одред“ нацистичке формације „Десни сектор“ послат је на положаје. Ову јединицу је уништила руска артиљерија.

- Контрола украјинских трупа на правцу Лисичанска је изгубљена. Тако је командант 115. одвојене механизоване бригаде Оружаних снага Украјине, који је своје командно место поставио у позадину, изгубио контролу над својим јединицама, што је довело до ненадокнадивог губитка 80 одсто људства и око 70 одсто технике 138. батаљона ове бригаде током борби.

- Дана 26. јуна, током борби на три километра од Рафинерије нафте Лисичанск Луганске Народне Републике, руске јединице су уништиле две диверзантско-извиђачке групе плаћеника, са укупним бројем од 14 милитаната.

- Прва група је била „међународна“ и чинили су је грађани разних европских држава. Друга је укључивала само плаћенике из Грузије, који су били део такозване „грузијске легије“. У редовима ове бандитске формације боре се углавном криминалци. Уништени грузијски милитанти били су умешани у брутално мучење и убиство руских војника у близини Кијева у марту ове године.

- Министарство одбране Русије има информације о сваком плаћенику који је учествовао у злостављању и убиствима наших војника. Пронашли смо их и казнили.

- Оружане снаге Руске Федерације настављају са ударима по војним објектима на територији Украјине.

- Локација 106. батаљона 63. моторизоване пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине у рејону села Висунск Николајевске области неутралисана је високопрецизним оружјем Ваздушно-космичких снага Русије. Уништено је више од 40 украјинских војника и 12 јединица војне технике.

- Поред тога, људство и војна техника Оружаних снага Украјине уништена је у 27 округа, укључујући нацистичке формације „Десни сектор“ у Лисичанској области, као и „Азов“ и „Кракен“ у Харковској области.

- Такође, неутралисано је пет командних места Оружаних снага Украјине и три складишта муниције ракетног и артиљеријског наоружања у областима насеља Березњеговатое, Николајевска област и Новодружеск, Луганска Народна Република.

- Оперативно-тактичка авијација, ракетне снаге и артиљерија неутралисале су 24 командна места, артиљеријске и минобацачке јединице у 58 рејона, као и људство и војну технику у 304 рејона.

- У оквиру контраартиљеријске борбе, високопрецизно наоружање Ваздушно-космичких снага Русије у правцу Доњецка је неутралисало три вода вишецевних ракетних система „Град“ у рејонима Авдејевке, Дзержинска, вод хаубица М-777 у рејону Константиновке, два артиљеријска вода хаубица „Гиацинт“ у рејонима Калинова и Артемова, као и два вода самоходних артиљеријских хаубица 2С1 „Гвоздика“ у областима Очеретина и Новолуганска, који су вршили гранатирање Доњецка и других градова Доњецке Народне Републике.

- Руски системи противваздушне одбране уништили су 10 украјинских беспилотних летелица.

- Такође, две тактичке ракете "Точка-У" пресретнуте су у близини села Каховка у Херсонској области и вишецевног ракетног лансера у близини острва Змејни.

 

Извор: vostok.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog