Politika

Krišto: Novi nelegitimni hrvatski član Predsjedništva BiH produbio bi krizu

Kandidat Hrvatskog narodnog sabora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto smatra da će novim pokušajem nametanja nelegitimnog izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka, BiH tonuti još dublje, možda i u nepovratnu krizu.

Ona je istakla da je njen motiv jasan - unapređenje odnosa među narodima u BiH, a posebno između hrvatskog i bošnjačkog naroda.

- Ako želimo bolje stanje u BiH, te da BiH vidimo u svim evropskim asocijacijama, pojedine političke opcije moraju da prestanu s podmetanjima i da se okrenu istinskom dijalogu za dobrobit svih - rekla je Krišto za "Večernji list" izdanje za BiH.

Prema njenim riječima, Hrvati su uvijek pravili prvi korak na dugoročnom planu i u interesu svih naroda u BiH.

- I u ovaj izborni ciklus, nažalost, idemo po istim izbornim pravilima te, uprkos tome, hrvatski narod u BiH i dalje će se snažno boriti da ima svoje predstavnike u vlasti - navela je Krišto, aktuelni zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenik predsjednika HDZ-a.

Ona najavljuje da će tokom izborne kampanje promovisati izgradnju BiH kao moderne zemlje tri ravnopravna naroda i svih građana, poštivanje ustavnih načela i donošenje reformskih zakona, s ciljem ubrzanja evropskog puta BiH.

Prema njenim riječima, pravna država mora biti temelj izgradnje BiH, što trenutno nije slučaj.

Krišto je ponovila da je nedopustivo da u Predsjedništvu BiH već duže vrijeme sjede dva predstavnika bošnjačkog naroda.

- To nije i ne smije biti slika BiH. Novim pokušajem nametanja nelegitimnog izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka, BiH će tonuti još dublje, ovog puta, bojim se, i u nepovratnu krizu - upozorava Krišto.

Ona dodaje da je jedan od njenih ciljeva i stvaranje uslova za ostanak mladih u BiH, kao i održiv opstanak Hrvata u BiH.

- Sigurno je, uvjerena sam, da će Hrvati biti zastupljeni u svim institucijama BiH putem svojih legitimnih predstavnika  navela je Krišto.

Prema njenim riječima, susjedna Hrvatska jedan je od najvećih prijatelja BiH, najveći lobista i zagovarač evropskog puta BiH.


Izvor: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog