Nauka

На данашњи дан прије 166 година рођен је Никола Тесла

Никола Тесла је са деветнаест година заувијек отишао из родне Лике на студије електротехнике у Грац. Када се девет година касније, без пртљага и са необјављеном књижицом својих стихова, обрео у њујоршкој луци, био је оптерећен знањем о будућности свијета.

Политехничку школу у Грацу Никола Тесла је уписао са 19 година. Спава веома мало и све вријеме проводи у учењу. Забринути за његово здравље, професори шаљу писма његовом оцу у којима га савјетују да испише сина уколико не жели да се убије прекомијерним радом. Нажалост, студије напушта јер нема новца за школовање.


Никола Тесла, 1879. године

Пут га води преко Марибора, Прага до Будимпеште, а потом Париза и Стразбура, да би се на крају у 28. години обрео у Нјујорку.

У шест година рада са Едисоном, показао је сву своју спретност, надареност, знање и марљивост.

Своје прве патенте пријавиће 1877. године. Многа су његова открића приписивана другима, али неке забуне су временом исправљене и свет је сазнао да је чаробни визионар,

Никола Тесла је био отац радио-технике, радара, пра-отац робота, отац бежичног преноса енергије и бежичне телеграфије.

Предимензиониран у свему, Тесла је био у стању да ради по 21 сат сваког дана, а дешавало се да без тренутка предаха пробди у раду равно 82 сата. Био је стваралац нових принципа, један од визионара наше цивилизације, чудесан човјек који није желио да има времена ни зашта друго осим за науку.

Иако није дипломирао, за живота је стекао докторате на многим свјетским универзитетима и проглашен за члана неколико најславнијих академија наука.


Тесла у својој лабораторији у Колорадо Спрингсу

Насупрот свим великим ауторитетима његовог времена инсистирао је на коришћењу наизменичне струје умјесто једносмерне. Пронашао је обртно магнетно поље, индукциони мотор, генератор и трансформатор, феномен електромагнетне резонанце и патентирао низ изума на којима се заснива савремена електроника и електротехника уопште.

Без његових изума савремена цивилизација имала би потпуно другачији изглед. Патентирао је око 700 проналазака.

Поводом стогодишњице његовог рођења, 1956. јединица за мјерење високог напона добила је Теслино име, којим је названа и јединица јачине магнетног поља.

 

Извор: rts.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog