Društvo

Defile oldtajmera: Najveća atrakcija džipovi iz perioda Drugog svjetskog rata

Tradicionalna ljetna izložba te druženje vlasnika i ljubitelja starih automobila održani su tokom proteklog vikenda u Sanskom Mostu, u sklopu ovogodišnje kulturno-zabavne manifestacije "Ljeto na Sani 2022".

Prema riječima Amela Bećirevića, predsjednika sanskog Oldtajmer kluba "1912", inače organizatora ovog događaja, ukupno je bilo izloženo tridesetak starih vozila, a mnogi od prikazanih automobila plijenili su pažnju svojim izgledom i atraktivnošću.

Bećirević je istakao kako su na ovogodišnjem događaju sudjelovali vlasnici oldtajmera iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sanjani su pažljivo zagledali stare mercedese, sitroene, fordove, "bube", "fiće" i ostale artefakte automobilske industrije, a vlasnici su omogućili svima da se detaljno upoznaju sa svim njihovim karakteristikama.

Ipak, najveća atrakcija ove godine bili su džipovi koji potiču iz perioda Drugog svjetskog rata, a dovezli su ih njihovi vlasnici iz Slovenije.

Inače, u Ljubljani postoji džip klub, koji isključivo okuplja vlasnike ove vrste vozila, a njegova predsjednica Barbara Hribar kaže kako danas okupljaju oko 40 članova, te da sudjeluju na druženju ljubitelja oldtajmera širom svijeta.

"Moj otac Janez bio je veliki ljubitelj džipova iz tog istorijskog perioda i tokom svog života rekonstruisao je 72 takva vozila. On je bio i osnivač našeg kluba, a ljubav prema džipovima dijelimo s mnogim ljudima širom svijeta", kazala je Hribareva.

Prema njenim riječima, radi se o terenskom automobilu koji je proizveden za potrebe američke vojske u Drugom svjetskom ratu, a njegova primjena je u značajnoj mjeri pomogla pobjedi nad fašističkim silama.

Također, jedan od primjeraka koji je plijenio najviše pažnje i pored kojeg su se mnogi poželjeli fotografisati bio je jugo koral 55, kojeg je u bivšoj državi koristila i narodna milicija.

Automobil pripada Oldtajmer klubu "1912", čiji predsjednik Bećirević kaže kako ovaj jugo nije prvobitno bio automobil milicije, već je naknadno "obučen" u plavu uniformu.

"Došli smo na ideju da restauriramo jedan ovakav auto, koji je u vrijeme bivše Jugoslavije bio ponos i prevozno sredstvo milicije. Pronašli smo jedan primjerak koji nije bio baš u najboljem stanju te ga potom u potpunosti restaurirali, ofarbali i snabdjeli kompletnom opremom koja mu je potrebna, sve po uzoru na nekadašnji model koji je koristila milicija. Sve na njemu radi, počevši od sirene, rotacija i drugog", kaže Bećirević.

U nekoliko navrata kolona oldtajmera prolazila je gradom, a centralno mjesto gdje su se okupili i družili njihovi vlasnici bila je plaža Čarakov oluk.

 

Izvor: nezavisne.com 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog