Muzika i film

Tajna “Bohemian Rhapsody”: Frediju je donijela slavu, ali je do kraja života krio o čemu zapravo govori pjesma (VIDEO)

Pjesma "Boemska rapsodija" grupe Kvin već 40 godina se nalazi na raznim top listama širom svijeta i spada u jedan od najvećih hitova svih vremena. Ipak, priča koja se krije iza nje i njenog nastanka izuzetno je potresna i dirljiva.

“Bohemian Rhapsody” je najpoznatija pjesma britanskog rok sastava “Queen”. Pjesmu je napisao pjevač Fredi Merkjuri.

Direktori i producenti grupe su se bunili kada su prvi put čuli pjesmu, i tražili da se srednji djo skrati. Sa dužinom od 5:55 minuta pjesma je bila dva puta duža od prosječnog singla u to vrijeme. Smatrali su da pjesma neće biti puštana na radio-stanicama i da neće postići uspjeh.

Prevarili su se!

Singl je objavljen 31. oktobra 1975. i odmah je dospio na prvo mjesto britanskih top-listi i ostao je tamo 9 nedjelja. Danas se smatra jednom od najkultnijih pjesama svih vremena, iako značenje stihova najveći broj ljudi ne zna.

Po tvrdnjama članova benda, Fredi je već imao cijelu pjesmu u glavi i samo je trebalo da prenese ideju ostalima. Ljudima bliskim pjevaču još tada je bilo jasno – “Bohemian Rhapsody” bila je autobiografska pjesma.


Pjesma o ljubavi



Fredi Merkjuri jednom je izjavio da pjesma govori o ljubavnim vezama, ali njeno značenje nikada nije želio da detaljnije objašnjava. Tekstopisac Tim Rajs, koji je dobro poznavao pokojnog pjevača, tvrdi da su stihovi zapravo Fredijevo priznanje da je homoseksualac.

– Meni je prilično očigledno da je to Fredijevo priznanje. U stihu “Mama, I just killed a man” (“Mama, upravo sam ubio čovjeka”) Fredi je ubio starog sebe, osobu koja je do tada bio. Stih “Put a gun against his head, pulled my trigger, now he’s dead” (“Prislonio sam mu pištolj uz glavu, povukao okidač i sada je mrtav”) znači da je dotadašnja hetero osoba mrtva. Uništio je osobu koja je pokušavao da bude i sada pokušava da živi s novim Fredijem – ispričao je Rajs.

Fredijev prijatelj tvrdi i da stih “I see a little silhouetto of a man” (“Vidim malu sjenku čovjeka”) govori o tome da ga još proganja to što je uradio.

Pjesma o tome kakav je život mogao biti

Lesli En Džouns, Fredijeva biografkinja, slaže se sa ovom teorijom i dodaje da je jednom pitala Fredija da li je pjesma njegovo priznanje. On se nasmijao, i poslije kraće tišine rekao da nije trenutak za to.

Njegov ljubavnik Džim Haton to je potvrdio poslije Fredijeve smrti.

Nikada nije javno namjeravao da prizna, morao je da glumi hetero osobu zbog svoje porodice. Bila je to Fredijeva ispovijest o tome kakav mu je život mogao biti, koliko bi bio srećniji da je mogao da bude to što jeste. Svijet je dobio priliku da čuje maštovito remek-djelo, kompleksno i slojevito, s jednostavnom porukom. Ta je pjesma bila ono što je Fredi zaista bio – rekao joj je Džim Haton.

“Bohemian Rhapsody” ponovo je objavljena poslije smrti Merkjurija 1991. Ponovo je došla na liste i ostala tamo 5 nedjelja. Danas je jedina pjesma koja je u četiri kalendarske godine bila broj jedan na top-listama u Velikoj Britaniji.

Godine 2004. BBC radio je proglasio najemitovanijom pjesmom u istoriji. Po mnogim anketama proglašena najboljom pjesmom svih vremena.

 

 

Izvor: istorijskizabavnik.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog