Vijesti

Вучић: "Олуја" највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у Новом Саду, на централном обиљежавању Дана сјећања на страдале и прогнане у хрватској злочиначкој акцији "Олуја", да вечерас обиљежавамо погром, тежак злочин и највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата.

- Два су разлога због којих смо данас овдје. Први је туга због убијене дјеце, жена, стараца, 250.000 прогнаних. Други је да би се та свједочења чула. Годинама у Србији као да није било свједока и никога ко би испричао како су обични људи, цивили убијани, како су им куће пљачкане и паљене. Како су их, док су у тракторским колонама напуштали Хрватску, напуштали своја огњишта, пљували и ударали, каменовали... Никога да каже да су бомбардовали те колоне, убијајући дјецу и старце, малену браћу и сестре. Тиме смо их правдали и понављали злочин, тиме смо равнодушност прогласили за владајућу идеологију - рекао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да су Срби одувијек жељели да буду само Срби, јер нема разлика између српског народа гдје год живио.

Вучић је рекао и да је српском народу наметнут осећај кривице због 18 година занемаривања сјећања на српско страдање.

- Радили смо то готово читаво пунољетство, 18 година и није нам било боље од тога. Натоварили смо сопственом народу вјечни осјећај кривице, оравдали смо сваки злочин.. Чак су нам и мијењали име, називали нас "хрватским Србима", "босанским Србима", "косовским Србима", а ми смо само Срби и разлике међу нама нема. То што живимо у различитим државама, не значи да припадамо различитим народима - нагласио је предсједник Србије.

Он је истакао да напади на Србе не престају, јер, према онима који нападају, Срби "морају да плате на мосту и ћуприји" и ништа што ураде никада није довољно.

Вучић је рекао да је претходних неколико дана, због кризе коју је Приштина изазвала на Космету, било изузетно тешко за Србију и Србе, поручивши да ће Србија чувати свој народ и државу.

- Чуваћемо Србију, а на њихову хистерију лажи и пријетњи одговараћемо позивањем на мир - рекао је предсједник Србије.

Он је поручио да је политика Србије мир и само мир.

 

Извор: rtrs.tv 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog