Svijet

Zelenski optužio "Amnesti Internešnal" da se svrstava na stranu „terorista“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je optužio Amnesti Internešnal (AI) za “pokušaj davanja amnestije terorističkoj državi” Rusiji, nakon što je ta nevladina organizacija optužila Kijev za ugrožavanje civila u ratu s Moskvom.

Amnesti Internešnal “prebacuje odgovornost sa agresora na žrtvu”, ocijenio je on.

Ranije danas šef ukrajinske diplomatije, Dmitro Kuleba, rekao je da je “ogorčen” zbog “nepravednih” optužbi te nevladine organizacije.

U izvještaju objavljenom u četvrtak nakon četveromjesečne istrage, Amnesti Internešnal je optužio ukrajinsku vojsku za uspostavljanje vojnih baza u školama i bolnicama i pokretanje napada iz naseljenih područja, što je taktika za koju je rekao da krši međunarodno humanitarno pravo.

“Agresija na našu državu je neopravdana, invazivna i teroristička. Ako neko napiše izvještaj u kome se žrtva i agresor na neki način izjednačavaju, ako se analiziraju neki podaci o žrtvi, a zanemaruju djela počinilaca, to je neopravdano i ne može se tolerisati”, dodao je Zelenski u dnevnoj video izjavi.

 Kuleba je sa svoje strane optužio Amnesti Internešnal za “stvaranje lažne ravnoteže tlačitelja i žrtve, zemlje koja uništava stotine i hiljade civila, gradova, teritorija i zemlje koja se očajnički brani”.

“Prestanite stvarati ovu lažnu stvarnost, u kojoj je svako pomalo kriv za nešto i počnite sistematski iznositi istinu o tome za šta se Rusija danas zapravo zalaže”, dodao je.

Amnesti Internešnal je, međutim, u svom izvještaju insistirao na tome da ukrajinska taktika “ni na koji način ne opravdava neselektivne ruske napade” koji su pogodili civilno stanovništvo.



Povezane vijesti: Amnesty International: Ukrajina krši međunarodno pravo i ugrožava civile

 

Izvor: nedeljnik.rs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog