Kultura

Кочићева награда књижевнику Анђелку Анушићу

Жири „Кочићеве награде“ 57. Кочићевог збора, донио је једногласну одлуку да се „Кочићева награда“ за 2022. годину додијели књижевнику Анђелку Анушићу.

-Анђелко Анушић (1953, Сува међа) разноврстан је писац, обимног и жанровски разуђеног опуса. Антологичар, књижевни критичар и публициста. Објавио је седамнаест пјесничких збирки, осам књига приповједака, шест романа, двије књиге есеја, једну монодраму и бројне публицистичке радове. Све заједно, уобличава портрет изузетног ствараоца препознатљиве поетике и аутентичног израза. Његово дјело је на различите начине и вишестурким поводима скретало пажњу читалаца и критичара, што је поред компетентних критичарских текстова мјерљиво и многим угледним књижевним признањима и наградама међу којима је и једна од најсвјетлијих, Андрићева награда Задужбине Иво Андрић за 2020. годину – наводи се у образложењу жирија, у саставу проф. др Душко Певуља, Јованка Стојчиновић Николић и Предраг Бјелошевић.

Како даље наводе, својим прозним опусом, који посвећенички исписује у посљедње три деценије, Анушић тематизује судбину крајишких Срба, оних који су поткрај двадесетог вијека протјерани са својих вишевјековних бивака.

-Ријеч је о писцу који том тематском опсесивношћу спасава част српске литературе, у којој је страдање наших сународника остало трагедија без катарзе. У дјелима Адресар изгубљених душа, Гласови са границе, С Хомером у олуји, Легенда о в(ј)етром вијанима Анђелко Анушић приказује судбину крајишких Срба од успостављања Војне Границе па до нашег времена. Писац изванредно познаје и дубински сагледава историјску патњу свога народа, али и његов неупоредиви витализам у природним настојањима да се биолошки одржи. Упућен у богату литературу посвећену Војној Крајини, Анушић познаје и њену културну и књижевну баштину, а као дијете тог простора и вишеслојно усмено наслијеђе – истакнуто је у образложењу.

Додаје се да – Петра Кочића, као и другог крајишког барда, Бранка Ћопића, Анушић не доживљава само као знамените претходнике, већ као духовну својту.

-Успостављајући најинтимнији однос са овим српским класиком, Анушић је једној својој приповједачкој збирци дао наслов Писмо Петру Кочићу – наведено је у образложењу.

Комплетну Одлуку жирија погледајте ОВДЈЕ.

Према утврђеном програму 57. Кочићевог збора, додјела „Кочићеве награде“ предвиђена је на свечаној академији 28. августа у Стричићима.

 

Извор: banjaluka.rs.ba

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog