Vijesti

Одбачене све примједбе: Закон о заштити ћирилице и српског језика ступа на снагу до краја мјесеца

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић очекује да до краја мјесеца на снагу ступе Закон о заштити српског језика и ћириличког писма и Закон о основном језику и образовању Српске, јер је Уставни суд Републике Српске одбацио примједбе и установио да нема повреде виталног националног интереса.

Тривићева је појаснила да то значи да ће запосленима у основним школама који су радили на одређено вријеме у продуженом боравку бити омогућено да буду стално запослени.

– Велики број школа у Српској организује продужене боравке у којима прије и послије наставе бораве дјеца којима су родитељи запослени и важан је као помоћ родитељима да се организују –  рекла је Тривићева новинарима.

Она је напоменула да је продужени боравак као услуга дефинисан у закону и да ће од сада школа моћи расписивати конкурсе на неодређено вријеме за наведена радна мјеста гдје постоји потреба. Тривићева је навела да се као новина у основном образовању очекује и почетак рада првих умјетничких школа.

– Тако да у Бањалуци од септембра очекујемо прву државну балетску школу, која је сходно развоју културе у Републици Српској, потребна за школовање кадрова који ће моћи да наставе школовање на академијама умјетности или да се запосле у школама –  рекла је Тривићева.

 

Извор: srna.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog