Republika Srpska

Formirana cijena peleta za tržište Republike Srpske

Cijena tone peleta na tržištu Republike Srpske u narednom periodu biće 480 KM plus PDV, dogovoreno je na današnjem sastanku u Privrednoj komori RS.

Goran Račić, predsjednik područne Privredne komore Banjaluka, naveo je da već mjesec dana imaju sastanke sa proizvođačima peleta, te da ih je jako pogodila zabrana izvoza iz BiH u inostranstvo.

"Na sastanku sa proizvođačima ogrevnog drveta dogovoreno je da cijena po paleti bude ista kao prošle godine, 180 KM i to su oni prihvatili", kazao je Račić.

Dodao je da je potrebno da što prije bude ukinuta Odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta koja je na snazi do 21. septembra.

"Pozivam kupce da iskoriste i kupe pelet po ovim cijenama, jer nisam siguran da će ova cijena biti iduće godine. Nije realno da cijene budu niže na ovako nestabilnom svjetskom tržištu, tako da ne znamo šta će biti", rekao je Račić.

Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u BiH, istakao je da proizvođači ne zarađuju ekstra zbog visokih cijena kao što se to predstavlja u javnosti.

"Mi se suočavamo sa dva problema, nestašicom i cijenom repromaterijala. Neki proizvođači su prihvatili ovu cijenu, a neki nisu. Mi trenutno radimo na granici rentabilnosti. Tražimo da se dozvoli da izvozimo pelet, kako bi ostvarili profit. Trenutna cijena proizvodnje po toni peleta je od 450 do 480 KM, tako da tu nema skoro nikakve zarade", naglasio je Ivanović.

Proizvođači su obećali da će u septembru isporučiti 10.000 tona peleta kako bi zadovoljili potražnju na domaćem tržištu.

"Sada čekamo da nam bude dozvoljeno da izvozimo i tu ostvarimo profit. I nama su cilj domaći kupci i moramo da radimo na tome da našim ljudima obezbjedimo pelet po pristupačnim cijenama. Tona peleta je u Italiji oko 700 evra po paleti i vi vidite koliki su to gubici za naše proizvođače koji trenutno ne mogu izvoziti", zaključio je Ivanović.

 

Izvor: nezavisne.com

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog