Svijet

Sjeverna Makedonija proglasila energetsku krizu

Vlada Sjeverne Makedonije donijela je odluku o postojanju krizne situacije u snabdijevanju toplotnom energijom na području grada Skoplja i u snabdijevanju električnom energijom na cijeloj teritoriji cijele zemlje.

- Prva odluka je donijeta zbog nedostatka toplotne energije, mogućnosti korišćenja alternativnog goriva i stanja na tržištu toplotne energije. Dok je druga doneta zbog nedostatka struje i stanja na tržištu električne energije - saopšteno je iz Vlade Sjeverne Makedonije.

Obe odluke donijete su na prijedlog Upravnog odbora za koordinaciju i upravljanje u sistemu upravljanja krizama i počeće da se primjenjuju od 1. septembra 2022. godine.

- Postojanje kriznog stanja u snabdijevanju električnom i toplotnom energijom trajaće 30 dana od dana početka primjene ovih odluka - ističe se u saopštenju.

Od dana početka primjene ovih odluka, Komisija za praćenje stanja u snabdijevanju električnom energijom i za praćenje stanja u snabdijevanju toplotnom energijom kontinuirano prati, analizira i procjenjuje stanje na tržištu električne i toplotne energije i predlaže mjere u skladu sa sa uredbama kojima se uređuju kriterijumi i uslovi za proglašenje kriznog stanja, pojašnjava se u saopštenju.

 

Izvor: rtrs

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog