Svijet

Zemlje EU čekaju užasne zime zbog cijena gasa

Belgijska ministarka energetike Tin Van der Straten upozorila je da će se zemlje EU suočiti sa "5 do 10 užasnih zima", ako se ništa ne preduzme na smanjenju cijena prirodnog gasa.

Sve su brojniji apeli da se ograniče cijene gasa u celoj EU i da se cijena gasa formira odvojeno od cijene električne energije, prenosi Rojters.

Države EU se bore sa ogromnim poskupljenjem energenata od kako je u februaru Rusija, ključni snabdijevač gasom, izvršila invaziju na Ukrajinu.

U međuvremenu, Njemačka je potvrdila da svoje zalihe gasa popunjava brže nego što se očekivalo, dok druge zapadne zemlje koje podržavaju Ukrajinu pokušavaju da smanje uvoz ruskog gasa i nafte.

Rusija, koja je prošle godine isporučila EU 40 odsto potrebnih količina gasa, od nedavno je ograničila isporuke.

Belgijska ministarka energetike Tin Van der Straten ocijenila je na Twitteru da bi cijene gasa u Evropi trebalo hitno da budu zamrznute, ukazavši da je odnos između cijena gasa i struje vještački uspostavljen i da bi to trebalo da se promijeni.

"Narednih pet do 10 zima biće strašne ako ništa ne preduzmemo", rekla je ona.

"Moramo djelovati na samom izvoru, na evropskom nivou i raditi na zamrzavanju cijena gasa", poručila je van der Stratenova.

Cijene struje u Evropi takođe rastu i ove nedjelje su dostigle rekordne vrijednosti, a gas je glavni energent za  proizvodnje električne energije.

 

Izvor: Tanjug

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog