Region

U Hrvatskoj od danas cijene u kunama i u evrima

U Hrvatskoj će od danas, nepuna četiri mjeseca prije ulaska Hrvatske u evrozonu, nastupiti zakonska obaveza dvojnog prikazivanja cijena u kunama i evrima, kao mjera za zaštitu potrošaca u postupku uvođenja nove valute.

Od danas do 31. decembra 2023. godine poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima moraju jasno da istaknu cijenu i druge novčane vrijednosti i u evrima i u kunama, prenosi Indeks.

Obaveza je da cijene roba i usluga moraju biti jasno vidljivi, lako čitljivi, razumljivi, iskazani tako ne dovode potrošača u zabludu i da potrošač može tačno da razumije na koju se robu, odnosno na koju uslugu cijena odnosi i da može da provjeri da li su cijene ispravno preračunate.

Takođe, na vidljivom mjestu u prodajnom prostoru treba da bude istaknut i fiksni kurs.

Dvojno iskazivanje cijena preduzeća će morati da primijene i na cjenovnike i promotivne materijale koje objavljuju na internet stranicama i u medijima.

Savjet Evropske unije je 12. jula ove godine donio odluku o usvajanju evra u Hrvatskoj 1. januara 2023. godine, jer je utvrdio da Hrvatska ispunjava sve potrebne uslove za uvođenje evra kao zvanične valute.

Savjet EU odredio je i da je kurs 7,53450 kuna za jedan evro.

 
Izvor: tanjug 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog