Vijesti

Glasači vlasti i opozicije podržavaju Dodikov stav o nastavku saradnje sa Rusijom

Agencija PRIME Communications je za potrebe vlastitog istraživačkog projekata „Stanje nacije“ u avgustu 2022. godine sprovela istraživanje stavova građana Republike Srpske.

U istraživanju je učestvovalo 1500 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Republike Srpske, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 3%).


 
 

Najveći procenat stanovnika Republike Srpske (80,4%) podržava Dodikov stav o neutralnosti BiH i nastavku saradnje sa Rusijom. Ovome se protivi 8,7% građana, a 10,9% je odgovorilo „ne zna“ i „odbija“.Najveći procenat glasača opozicije (SDS, PDP, DNS i Za pravdu i red) u Republici Srpskoj podržavaju Dodikov stav o neutralnosti BiH i nastavku saradnje sa Rusijom (72,6%), dok 15,1% ne podržava nastavak saradnje. Istovremeno, Dodikov stav o neutralnosi BiH podržava 90,6% glasača vlasti (SNSD, NDP, DEMOS, Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska), a neutralnost ne podržava njih 4,3%.  

 
Najveći procenat stanovnika Republike Srpske (89,4%) smatra da Bosna i Hercegovina treba da ostane neutralna kada se radi o uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Za uvođenje sankcija je 6,3% ispitanika, dok je 4,3% odbilo da ogovori.  

 


Najveći procenat ispitanika koji su se izjasnili kao glasači opozicije (SDS, PDP, DNS i Za pravdu i red) u Republici Srpskoj podržavaju neutralnost BiH u ratu između Ukrajine i Rusije (86,1%), dok 8,8% podržava uvođenje sankcija Rusiji.  

Istovremeno neutralnost BiH podržava 91,7% glasača vlasti (SNSD, NDP, DEMOS, Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska), a sankcije bi podržalo njih 4,5%.  

Zanimljivo je da gotovo da ne postoji razlika između glasača vlasti i opozicije.

Na varijablama pol, starost i mjesto stanovanja, razlika između stanovnika Republike Srpske ne postoji. 

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li podržavate odigravanje prijateljske utakmice fudbalskih reprezentacija Rusije i BiH?

Rezultati ankete
Blog