Društvo

Mladi poručuju političarima: ovo su naše potrebe, riješite ih!

Svaka druga osoba, prema rezultatima ranijih istraživanja, želi napustiti Bosnu i Hercegovinu zbog nedostatka prilika. Prilike kreiraju političari koje biramo na izborima.

Zbog toga je ostvarivanje biračkog prava jako bitno, a imamo pravo da tražimo od političara da ispune kolektivne potrebe mladih.

U svrhu izrade ovog teksta pitamo mlade: šta nedostaje mladima i koji su njihovi zahtjevi prema političarima.

 

Elmina Pljakić (18) iz Sarajeva kaže da političari imaju mnoge teme kojima se trebaju pozabaviti. Na prvom mjestu je nacionalizam koji, uočava, već decenijama širi mržnju i stvara sukobe među ljudima. Smatra da je nacionalizam posebno prisutan u političkim strankama koje mogu tome stati u kraj. Nakon što se riješe ove pošasti političari bi trebalo da rade i na temama sigurnosti, obrazovanja i poboljšanja statusa mladih.

„Političari trebaju raditi na povećanju sigurnosti u školama, saobraćaju, na ulicama i na svim mjestima gdje postoji opasnost po građane. Potrebno je obezbjediti što više radnih mjesta za nezaposlene ljude, povećati plate. Posvetiti pažnju obrazovanju (formalnom i neformalnom) kao i volonterizmu. Finansijski podržati mlade i uspješne sportiste i umjetnike“, poručuje političarima Elmina.

Ona smatra da su prava mladih u BiH zanemarena, da se zakoni o mladima ne poštuju dovoljno te da se mišljenje mladih ne smatra značajnim u procesu
donošenja odluka. Njen prijedlog je edukacija i osnaživnaje mladih kako bi bili dovoljno uključeni u procese donošenja odluka koje ih se tiču.

„Sve dok to ne bude zastupljeno mladi će se susretati sa raznim problemima, a glavni je neuvažavanje ideja koje mladi ljudi osmišljaju“, naglašava Elmina.

Odlazak maldih, vjeruje, nastaviće se dok se ne promijeni odnos političara prema mladima koji trebaju razlog za ostanak.

„Mladima je potrebno da se političari pozabave njihovim problemima. Treba im podrška i razlog da ostanu u BiH u kojoj je politička situacija izuzetno loša. Mladi žele jednaka prava koja imaju mladi u inostranim zemljama. Žele da se počne uvažavati njihova riječ i da se konačno po tom pitanju nešto promijeni. Ukoliko dođe do bolje političke situacije u državi sigurno da će mladi razmisliti o ostanku“, govori ova mlada Sarajka.

Prvi put pravo glasa na izborima 2. oktobra ima i Natalie (19) iz Usore. Svoj zahtjev prema svom predstavniku u institucijama izvršne i zakonodavne vlasti ima podijelila je sa nama.

„Moj predstavnik bi trebao znati da su potrebe mladih sledeće: kvalitetno obrazovanje jer nam je dosta zastarjele literature; prostor – gdje će mladi kvalitetno provoditi svoje vrijeme, usavršavati svoje potencijalne i talente; više neformalnog obrazovanja – jer je neformalno obrazovanje jednako važno kao i ono formalno, veće stipendije i studentima i srednjoškolcima, zatim sloboda izražavanja i veće pravo glasa jer je glas mladih jednako važan“, jasna je Natalie.

Nermina Zejnilović (19) iz Bijeline od političara zahtijeva da se više fokusiraju na razvoj mladih, mogli bi to da urade, poručuje im, na nekoliko načina.

„Jedan od mojih prijedloga jeste otvaranje novih kutaka gdje će mladi moći da se razvijaju i gdje će imati potrebnu opremu za razvijanje novih hobija i vještina. Takođe mislim da će biti jako dobro za mlade da steknu nova prijateljstva u tom okruženju“, preporučuje Nermina.

Bojan Pantić (19) iz Ugljevika je nezadovoljan masovnim dolaskom mladih. Zato političarima poručuje da im pruže prilike.

Moja poruka političarima je da pomognemo mladima što je više moguće u ostvarivanju njihovih ciljeva u vidu zapošljavanja. Dosta omladine napušta našu državu što nije u redu. Omladina je glavna stvar u našoj državi koja bi nas mogla održati. Na mladima svijet ostaje. Mislim da je potrebno da neke stvari preduzmemo, a to je povećanje plata, sigurnosti i podrška maldima pri zapošljavanju“, predlaže Bojan.

Belma Tiro (20) iz Sarajeva prije dvije godine glasala je na Lokalnim izborima, ali ove godine prvi put glasa na Opštim. Kaže da su potrebe mladih različite, ali da je opšta potreba bolji obrazovni sistem. Od političara očekuje da implementiraju načelo vladavine prava.

“I da napokon počnu i nas koji smo i dalje studenti smatrati odraslim osobama zato što u njihovim očima mi to i jesmo kada ide njima u korist, a kada je obratno, niko ne poštuje naše mišljenje, naš glas i stav jer smo još uvijek zeleni i nemamo pojma o životu", kaže Belma.

Njeni zahtjevi prema političarima je da njoj, ali si svim ostalim, obezbijede normalne uslove za školovanje, život, pa kasnije i rad, jer smatra da nije uredu da neko ko je fakultetski obrazovan, ili barem ide ka tome da to bude, mora razmišljati kako će tražiti posao u nekoj drugoj državi zato što zna da ga ovdje neće naći.

“Ili će ga naći, ali uopšte neće raditi na poziciji za koju je školovan, već će morati prihvatiti bilo šta što mu se ponudi kako ne bi sjedio kući sa svojom diplomom. I da je najmanje što mogu da urade, da napokon ispune ono što stalno obećavaju u predizbornoj kampanji”, dodaje Tiro.

Glas mladih se, kaže, itekako pika i vrlo je snažan, pa ga političari konačno morjau početi slušati. A mladi imaju mnogo toga da im kažu i zahtijevaju.

“Zato što, generalno ne tražimo puno i ne tražimo ništa nemoguće, već samo ono minimalno i najosnovnije, što smo nekada imali, ali su nam i to uskratili kako bi testirali dokle naše granice idu i koliko možemo da trpimo. Mladi i studenti su budućnost ove države i konstatno slušam na vijestima kako se pravi problem od toga što nam oni odlaze odavde, ali evo ako realno sagledamo situaciju, šta je nama ova drzava pružila i zašto ostati ovdje i živjeti u nekom strahu od budućnosti, kada imaju druge države koje garantuju sigurnu i stabilnu budućnost ovakvima poput nas i koje se otimaju za mlade, školovane ljude jer za njih već imaju neki plan, a i spremni su da ih poštuju i tretiraju kao ravnopravne članove društva i to ne samo kada njima tako odgovara, već uvijek”, zaključuje Belma.

Odgovor maldih na pitanje šta su njihovi zahtjevi prema kandidatima na predstojećim izborima Tražili smo i na TikToku. Neki od zahtjeva su: više transparentnosti i saradnje s mladima te usvajanje zakona o studentskom radu.


Političari nisu nikakva božanstva, kako ih često tretiramo i kako se ponašaju, već sluge naroda. Tako se trebamo ponašati prema njima i zahtijevati da rješavaju probleme oko kojih postoji saglasnost javnosti.


Opšti izbori u BiH biće održani u nedjelju 2. oktobra kada birači odlučuju ko će u naredne četiri godine biti članovi Predsjedništva BiH, predsjednik Republike Srpske te poslanici: u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Predstavničkom domu BiH, Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Skupštinama 10 kantona.

 

Autor: Slađan Tomić

Frontal

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog