Svijet

Putin se obraća naciji: Slijedi djelimična mobilizacija (VIDEO)

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je djelimičnu mobilizaciju i rekao da glavni ciljevi specijalne vojne operacije u Ukrajini ostaju nepromijenjeni, te da je LNR u potpunosti oslobođena, a DNR djelimično. Specijalna operacija je bila neophodna radi borbe protiv nacizma u Ukrajini.

U Jutrošnjem obraćanju naciji on je kazao da je u pitanju je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije i podrška sunarodnika da sami odrede svoju budućnost, prenosi Sputnjik.

Putinovo obraćanje je posvećeno građanima u samoproglašenim LNR, DNR, kao i onima u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti Ukrajine, pod ruskom kontrolom gdje je najavljen referendum o pridruživanju Rusiji.

On je najavio da će u vojnu službu biti pozvani samo građani koji se nalaze u rezervi, oni koji su bili u oružanim snagama i imaju određeno iskustvo.

„Oni će proći kroz dodatnu vojnu obuku koja odgovara specijalnoj vojnoj operaciji. Ukaz o specijalnoj mobilizaciji je potpisan i važiće od danas. Šefovima regiona ukazujem da pruže pomoć u svakom smislu”, rekao je Putin u televizijskom obraćanju koje je prvobitno bilo najavljeno za sinoć, pa bez obrazloženja odloženo.

Poručio je da je glavni cilj oslobađanje Donbasa.

Vladimir Putin je u svom obraćanju naciji poručio da Zapad želi da uništi Rusiju, ali da Rusija ima modernije oružje od onog koje posjeduje NATO, prenosi Rojters.

- Parlament će biti informisan o mjerama koje su potrebne za izvođenje djelimične mobilizacije. Ako bude postojala pretnja teritorijalnoj cijelovitosti Rusije, biće upotrebljena sva sredstva. Ne blefiram”, rekao je Putin.

Istakao je da je "Zapad prešao svaku granicu".

 

Izvor: sputnikportal.com/politika.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog