Svijet

Пољски посланик захвалио САД-у за експлозију у Баренцовом мору која је оштетила гасовод „Северни ток“

Док су САД, Русија и већина европских влада резервисале судове о томе ко би могао да стоји иза експлозије која је оштетила гасовод "Северни ток" и одсекла Немачку од руског гаса, бивши пољски министар и члан Европског парламента Радослав Сикорски није имао такве дилеме.

„Хвала САД“, написао је Сикорски на Твитеру, поред фотографије масивног цурења гаса у водама Балтичког мора. Оба гасовода су оштећена код обале данског острва Борнхолм, у ономе што сада сви називају намерним чином.

Сикорски је касније твитовао, на пољском, да штета "Северном току" значи да ће Русија морати да „разговара са земљама које контролишу гасоводе Братство и Јамал, Украјином и Пољском“ ако жели да настави да испоручује гас Европи. „Добар посао“, додао је он.

"Северни ток 1" и "Северни ток 2" изгубили су притисак у понедељак, након што су шведске и данске власти касније саопштиле да се десила серија експлозија. Први фасовод је радио смањеним капацитетом након, како је Русија саопштила, техничких потешкоћа, док је други био под пуним притиском, али није био у функцији, због немачког одбијања да га сертификује.

Портпарол руског министарства спољних послова Марија Захарова упитала је да ли твит Сикорског представља „званичну изјаву да је реч о терористичком нападу“. У међувремену, заменик руског амбасадора при УН, Дмитриј Пољански, захвалио је Сикорском што је „кристално јасно показао ко стоји иза овог терористичког циљања цивилне инфраструктуре!“

Пољски премијер Матеуш Моравјецки није отишао тако далеко до Сикорског, али је одлучио да опише инцидент са "Северним током" као „чин саботаже, везан за следећи корак ескалације ситуације у Украјини“.

Сикорски није било какав посланик у Европском парламенту. Он је бивши држављанин Велике Британије и сарадник бројних истраживачких центара САД-а и НАТО-а, као и бивши министар одбране Пољске (2005-2007) и министар спољних послова (2007-2014). У октобру 2014. ухваћен је како измишља тврдњу о томе да руски председник Владимир Путин жели да подели Украјину са Варшавом, и био је приморан да се повуче.
 
Сикорски је у јануару 2022. назвао Русију „серијским силоватељем“, а у јуну је рекао за украјинску телевизију да НАТО има право да Кијеву да нуклеарно оружје. Ожењен је америчком стручњаком Ен Еплбаум, која је такође отворени непријатељ Русије.

 
Извор: rt.com 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog