Svijet

Rusija blokirala rezoluciju o nepriznavanju referenduma u Savjetu bezbjednosti

Rusija je u Savjetu bezbjednosti UN stavila veto na rezoluciju Amerike i Albanije u kojoj se navodi da se ne priznaju referendumi u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

U tekstu rezolucije osuđuje se postupak Rusije koja je „organizovala nezakonite takozvane referendume u regionima Ukrajine, unutar međunarodno priznatih granica”. Akcije Rusije su okarakterisane kao nezakonite, a konstatovano je da ne mogu biti osnova za promjenu statusa četiri regiona.

Brazil, Gabon, Indija i Kina bili su uzdržani, javio je dopisnik TASS-a.

Za rezoluciju su glasale Albanija, Britanija, Francuska, Gana, Irska, Kenija, Meksiko, Norveška, UAE i SAD.

Autori su pozvali sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture da ne priznaju promjenu statusa „Luganskog, Donjeckog, Hersonskog i Zaporoškog regiona Ukrajine”. Takođe se apeluje da se ne priznaje prisajedinjenje četiri regiona Rusiji.

U dokumentu se Moskva poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da su pojedine kolege iz SB UN prekršile pravila pristojnosti i dotakle dno, pokušavajući da usvoje rezoluciju koja osuđuje članicu Savjeta bezbjednosti.

„Neke od naših kolega iz Savjeta bezbjednosti dotakle su svoje dno, narušeno je i ono malo pristojnosti koja je, kako nam se činilo, još postojala u ovoj sali. Ne znamo ni za jedan primjer da je Savjet bezbjednosti nekada usvojio rezolucije koje direktno osuđuju jednu od članica Savjeta. Recite, vi ozbiljno mislite da Rusija može razmotriti i podržati takav projekat?”, rekao je Nebenzja.

 

Izvor: politika.rs
Blog