Svijet

Direktor austrijske solane: Amerikanci profitiraju od sankcija, a mi sami sebi pucamo u koljeno

Direktor „Salinen Austria AG” Peter Untersperger zahtjeva od Njemačke, u vezi rastuće cijene gasa, otvaranje gasovoda „Sjeverni tok 2”.

„Amerikancima sankcije uopšte ne štete, već profitiraju od njih, a Njemačka i Austrija time same sebi pucaju u koljeno”, objasnio je Untersperger agenciji APA.

Prema njegovim riječima, EU je napravila velike greške i smatra da Ukrajini nikada nije trebalo ponuditi članstvo u NATO, ali se sada ne može nazad, jer bi Evropa izgubila na ugledu.

Kompanija je već u januaru, i to prije rata u Ukrajini, smanjila proizvodnju zbog cijene energenata za 20 odsto, prenio je Tanjug.

„Ovo vam je za Belgorod” – poruka na dronu kojim je napadnut Kijev

Unteresperger je kazao da se unaprijed kupljene količine energenata smanjuju i da je kompanija sve više izložena tržišnim cijenama, koje može samo djelimično prebaciti na kupce.

„Do sada smo uspjeli da proslijedimo samo 10 do 12 odsto, a potrebno je 25 do 30 procenata”, rekao je on.

Ukazao je da je proizvodnja i dalje za 20 odsto niža i da će tako ostati do kraja godine.

I pored toga on očekuje uravnotežen do blago pozitivan rezultat za tekuću poslovnu godinu.

Untersperger smatra da je politika privrednike ostavila na cjedilu.

„Zašto se nije ranije prešlo na obnovljive izvore energije. Ako je gas jeftiniji, kao preduzetnik ne mogu reći zato što je to održivo i tako lijepo kupovaću zelenu energiju iz vjetroparka koja je duplo skuplja. Nisam Karitas”, poručio je on.

Untersperger kritikuje austrijsku vladu i zbog uvođenja poreza na ugljen-dioksid, što, kaže, utiče na konkurentnost u odnosu na Njemačku.

„Naši konkurenti dobijaju ogromne svote novca, a mi glupaci sjedimo na suvom i moramo da plaćamo 400 evra po megavat-satu”, dodao je u izjavi agenciji APA.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog