Tviterizacija RS

Šta bi dao da si na mom mjestu, da te mrze a da ti se dive...

Za tvit dana zaslužna je @cavar_boska

Na inicijativu Kluba SDA prije nekoliko dana na dnevnom redu se našlo i pitanje isticanja obilježja u javnim gradskim institucijama i ustanovama. Prema prijedlogu SDA, ubuduće bi se na ovakvim mjestima trebala isticati samo obilježja države BiH i grada Mostara, dok za grbove, krstove i zastave Herceg Bosne, kao i za vjerske simbole ne bi više bilo mjesta.

Odlukom se, između ostalog, definisalo da u javnim objektima mogu biti isključivo simboli BiH, FBiH, HNK i Grada Mostara.

Međutim, ovaj prijedlog nije dobio potrebnu podršku. Naime, sjednici je od 35 izabranih prisustvovalo 33 vijećnika. Za ovaj prijedlog glasalo je njih 17, 10 ih je bilo protiv, a šest suzdržanih, tako da odluka nije bila usvojena. Naime, za usvajanje bilo koje odluke potrebna je natpolovična većina od ukupnog broja vijećnika, odnosno minimalno 18 ruku.

Jedna od vijećnica koja nije glasala za ovu odluku je i Boška Ćavar iz Naše stranke. 

"U Gradskom vijeću Grada Mostara Naša stranka ima dvije vijećnice, Irmu Baraliju i Bošku Ćavar. Irma Baralija je glasala za Prijedlog odluke, a Boška Ćavar je bila suzdržana. Irma Baralija je glasala u skladu sa stavom Naše stranke, Boška Ćavar je odlučila da glasa u skladu sa svojim ličnim ubjeđenjima koja se ovog puta kose s ubjeđenjima Naše stranke. Naš stav je da državne institucije moraju pokazivati vlastitu samobitnost i neovisnost u odlučivanju od bilo čijih stranih državnih interesa ili interesa pojedinih kolektivnih identiteta.

Tome služe državni simboli i samo oni mogu biti prisutni u državnim institucijama. Ograđujemo se stoga od glasanja Boške Ćavar, a u skladu s internim procedurama organi Naše stranke će odlučivati o ovom slučaju, utvrditi odgovornost i eventualne sankcije", saopšteno je iz naše stranke.

 

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog