Svijet

Engleski mediji: Talibani zaradili milione od Svjetskog prvenstva u Kataru

Talibani su zaradili milione od organizacije Svjetskog prvenstva tako što su obezbijedili građevinsku opremu za izgradnju stadiona u Kataru, piše engleski The Telegraph.

Visoki talibanski zvaničnici koristili su novac koji su dobili za mirovne pregovore za kupovinu, a zatim iznajmljivanje teških mašina za izgradnju stadiona u protekloj deceniji, otkrio je izvor iz talibanskog ureda u Dohi.

Značajan kontingent talibanskih lidera živio je u Dohi, glavnom gradu Katara, od 2013. pa nadalje, gdje su bili uključeni u dugotrajne mirovne pregovore sa SAD-om i UN-om.

"Talibani su uložili velika sredstva u izgradnju stadiona Svjetskog prvenstva i turnir je bio "zlatna koka" za njih. Plaćeni su milionima", tvrdi izvor Telegrapha.

"Neki članovi talibana imali su između šest i deset komada velikih mašina u Dohi i zarađivali su i do 10.000 funti po mašini mjesečno."

Dva odvojena visoka talibanska izvora opisali su kako su zvaničnici dobijali unosne naknade za život u zemlji tokom mirovnih pregovora, koje su potom ulagane u velike građevinske mašine.

Katarske vlasti, uz odobrenje SAD-a i UN-a, isplaćivale su članovima talibanske političke kancelarije u Dohi mjesečnu stipendiju vrijednu hiljadama funti kao dio napora da se olakšaju mirovni pregovori sa Zapadom.

Zvaničnicima koji su dolazili u posjetu obezbijeđeni su i luksuzni terenci, besplatna zdravstvena zaštita i redovna dostava hrane.

 

Izvor: klix.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog