Vijesti

CIK priznao sporni glas za Dom naroda; O petom delegatu iz Srpske odlučiće žrijeb (VIDEO)

Centralna izborna komisija je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o tome da se prizna sporni 12 glas za PDP-ovog Nenada Vukovića. To znači da će o petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda odlučiti žrijeb.

Žrijeb će odlučiti da li SNSD dobiti četvrtog delegata u Domu naroda PS BiH ili će opozicija iz Srpske dobiti drugog.

CIK je saopštio da je listić na kojem je bilo prekriženo ime Nenada Vukovića, a ne kvadratić ipak ispravan i da prema tome Nenad Vuković ima 12 glasova, koliko i SNSD-ova Snježana Novaković Bursać.

Protiv odluke su glasali članovi komisije Vlado Rogić i Irena Hadžiabdić, dok su ostali podržali prijedlog kojim se priznaje glas za listu PDP-a.

Rogić je izjavio da se listić iz Narodne skupštine Republike Srpske na kojem je prekriženo ime jednog kandidata za delegata u Dom naroda parlamenta BiH ne može smatrati važećim.

- Kada pogledate i dobnu i obrazovnu strukturu glasača, jasno se zaključuje da onaj ko je prekrižio ovaj glasački listić neće da izabere tog kandidata - rekao je Rogić.

Hadžiabdićeva je podsjetila da su instrukcije za utvrđivanje da je glasački listić valjan vrlo jasne i da su narodne poslanike o tome upoznali i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić kao i predsjednik Komisije za izbor i imenovanja.

- Ovo nisu obični izbori za prosječnog birača. Ovo su izbori koji se organizuju u Narodnoj skupštini po strogo propisanom postupku, gdje su biračko tijelo 83 poslanika koji znaju kako se ispunjava listić - istakla je Hadžiabdićeva.Žalbu na ovu odluku je moguće uputiti Apelacionom vijeću Suda BiH.

 

Izvor: glassrpske.com 
Foto: agencije 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog