Vijesti

Kako je Kristijan Šmit prije 16 godina želio rehabilitovati nacističkog pukovnika Möldersa

Državni sekretar Kristijan Šmit (CSU) ima misiju - ​​želi da iskoristi novu kampanju kako bi avijatičarskog heroja nacionalsocijalista ponovo učinio prihvatljivim - pukovnika Wernera Möldersa. Ovo je uvod priloga njemačkog magazina Kontraste iz 2007. godine.

Tada državni sekretar, Kristijan Šmit 2007. godine nije imao ništa protiv da rehabilituje Wernera Möldersa koji se dobrovoljno pridružio nacističkoj Legiji Kondor, koja je učestvovala u ratnim zločinima tokom Drugog svjetskog rata.

Ipak, borbena eskadrila njemačkog Bundeswehra je dugi niz godina nosila ime po Möldersu. Tek 2005. godine, nakon izvještaja magazina Kontraste, ministar odbrane Struck je preimenovao jedinicu.

Ali mnogi se time nisu mogli pomiriti, a jedan od njih je bio Kristijan Šmit, tada jedan od zamjenika saveznog ministra odbrane.

Christian Schmidt


Mölders je bio važna figura u Trećem Rajhu. Održavao je bliske odnose sa Hermanom Geringom, šefom Hitlerovog Luftvafea. Svi su poznavali pilota borbenog aviona koji je bio slavljen po brojnim ubistvima "neprijatelja".

Hitler mu je dodijelio najviša odlikovanja za njegovu revnosnu službu. Kada je Mölders umro, "heroj nacionalsocijalizma" dobio je državnu sahranu.

Ali političar iz CSU-a Kristijan Šmit, branio je reputaciju heroja avijatičara na lokalnoj televiziji.

"Mölders nije imao smeđe mrlje na prsluku", govorio je Šmit.

Werner Molders

Nema smeđih mrlja? Za istoričara i stručnjaka Bundeswehra Detlefa Balda, slučaj Möldersa je jasan.

"Mölders je napravio karijeru, vojnu karijeru, kao oficir u Luftwaffeu pod nacionalsocijalizmom. Volio je ovu karijeru, igrao je sa njom, uživao u njoj, u svojim uspjesima", rekao je.

Mölders je učestvovao u zločinačkim napadima. Pilot lovca je štitio njemačke bombardere koji su zapalili gradove poput Londona i Dunkerka 1940. godine. Hiljade nevinih ljudi poginule su u plamenu.Werner Molders

Mölders je pisao o svojoj misiji sljedeće: "Divan je osjećaj za nas Nijemce boriti se u ovom ratu... Dunkerk gori kao da nikad nisam vidio grad da gori."

Kasarna i borbena eskadrila nosili su njegovo ime sve do 2005. godine. Avijatičari su se identifikovali sa herojem Wehrmachta, ali 2005. tadašnji ministar odbrane Peter Struck konačno je uklonio Mölderovo ime iz Bundeswehra.

"Ali do danas državni sekretar Šmit torpedira ovu odluku. Na svojoj web stranici CSU otvoreno kritikuje da Mölders više nije uzor u Bundeswehru. On govori o 'ikonoklazmu' i tvrdi da Mölders "nije bio uključen u nacističku ideologiju".

Šmitt bi, istakli su tada, trebao znati razlog za brisanje imena. U rezoluciji Bundestaga o održavanju tradicije u Bundeswehru se navodi

"... da se pripadnicima Legije Kondor više neće odavati počasti."

A Mölders je bio član Hitlerove Kondor Legije i dobrovoljno se prijavio. Legija je pomogla fašisti Franku da dođe na vlast u Španiji. Nebrojeni gradovi su bombardovani do ruševina, a hiljade civila je ubijeno. Mölders je takođe bio u tim akcijama i tu je započela njegova karijera u Trećem Rajhu.

"Ministarstvo odbrane izbacilo je ime Mölders. Ali tradicionalisti u Bundeswehru ne odustaju. Na Šmitovoj stranici CSU nalazimo vezu do Mölders-Vereinigunga, udruženja vojnika Wehrmachta i Bundeswehra. Godinama vodite kampanju za 'pranje' Möldersa", pisao je Kontraste.

Šmit je pristalica Möldersa bio i za vrijeme dok je bio u njemačkoj vladi. Čak je iskoristio govor u službenoj prilici da govori o ulozi Möldersa u Trećem Rajhu.

"Dakle, nije prošlo mnogo prije nego što je njega, kao i mnoge druge, uglavnom apolitične idole svog vremena, eksploatisao nacistički režim... Govorim o Verneru Möldersu", kazao je.


Mölders je ikona desničarskih ekstremista. U svojim relevantnim publikacijama, oni su ogorčeni što ga više ne poštuju u Bundeswehru.

Magazin Kontraste piše da je još gore što "državni sekretar Kristijan Šmit radi sa svojom Möldersovom posvećenošću jer na kraju krajeva, on predstavlja ministra odbrane."

"Ova reinterpretacija istorije, koja se vodi i politički, je refleksna akcija i pojačanje desnog radikalizma u Bundeswehru. Jer Bundeswehr pati od više od 100, 150, 200 pojedinačnih slučajeva desnih ekstremista godišnje više od jedne decenije. Ako državni sekretar sada vodi politiku izglađivanja Wehrmachta, čišćenja Wehrmachta, onda on promoviše ove elemente", rekao je tada Detlef Bald, vojni istoričar.

Magazin Kontraste je želio pitati Šmita o njegovim aktivnostima u aferi Moldersa, ali on nje želio pristati na intervju. Nakon zahtjeva, Šmit je obrisao sve svoje izjave o Moldersu na svojoj stranici stanke CSU.

Cijeli prilog možete pogledati OVDJE.

 

Izvor: klix.ba 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog