Politika

Konaković: Tužno je da SDA Republiku Srpsku smatra inostranstvom

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković ocjenjuje da je tužno to što SDA smatra da je njegov odlazak u Banjaluku njegova prva zvanična posjeta kao ministra kao i činjenica da oni Republiku Srpsku smatraju inostranstvom.

On je naveo da SDA "sarajevocentričnom" mahalskom politikom pokazuje nemar prema ostalim dijelovima BiH, te da se takav odnos ne pokazuje samo prema Republici Srpskoj već i dijelovima Federacije BiH /FBiH/ u udaljenim krajevima.

- Njihovi mediji i njihovi stavovi da moj odlazak u moju Banjaluku znači moju prvu zvaničnu posjetu kao ministra spoljnih poslova potvrđuju to što ja govorim nekoliko godina, a to je da je Republika Srpska entitet preciziran i pozicioniran Dejtonskim sporazumom - istakao je Konaković.

On je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara rekao da je u Banjaluku išao kao predsjednik Naroda i pravde, te da se tamo sastao sa kolegom iz SNSD-a, Miloradom Dodikom sa kojim je razgovarao o normalizovanju odnosa u BiH.

On kaže da je išao i zato da se počen raditi u interesu ljudi, da prestanu blokade i da napokon vlast dobije smisao, a da političari ne dobijaju plate na konfliktu nego na onome što su obećali ljudima.

Komentarišući navode SDA da entiteti ne mogu biti uključeni u pitanja spoljne politike, Konaković je naglasio da je šef spoljne politike Predsjedništvo BiH, kao i da svakodnevno komunicira sa članovima tog tijela sa kojima usaglašava stavove, te da ne vidi razlog zašto o tome ne bi mogao razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Govoreći o jučerašnjem sastanku sa Dodikom, Konaković je dodao da je dogovoreno da se formira ekspertski-pravni tim koji će se baviti pitanjem Hidroelektrane "Buk Bijela", kao i da će jedan krak auto-puta prema Beogradu ići preko Goražda prema Sandžaku.

Konaković je istakao i da o pitanju rusko-ukrajinskih odnosa u BiH postoje različiti stavovi, kao i da je dao uputstvo ambasadama, diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama BiH pri međunarodnim organizacijama da u svojim stavovima prate EU, te da tako i glasaju.

On je dodao da je juče razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, kao i da je već tri puta razgovarao sa kolegom iz Hrvatske Gordanom Grlićem-Radmanom te za početak naredne sedmice najavio posjetu Briselu gdje će razgovarati sa zvaničnicima EU.

Konaković je naglasio da iz tehničkih razloga njegova prva posjeta kao ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara neće biti u zemlje regiona.

 

Izvor: srna.rs 
Foto: avaz.ba 
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog