Republika Srpska

„Krajina osiguranje“ prvi put od 2014. godine u plusu

„Krajina osiguranje“ Banjaluka ostvarilo je u prošloj godini dobit od 337.188 KM i prvi put pozitivno poslovalo od 2014. godine.

Ova organizacija je u odnosu na 2021. godinu uspjela da poveća prihode sa 4,6 na šest miliona maraka, dok su rashodi ostali na istom nivou, kao i broj zaposlenih radnika.

Prihodi od premija sa četiri miliona maraka popeli su se na 5,2 miliona KM u 2022. godini. Rasli su i rashodi za naknadu šteta pa je po ovom osnovu isplaćeno 2,4 miliona maraka, ili za oko 300.000 više nego godinu dana ranije.

U izvještaju objavljenom na Banjalučkoj berzi se navodi da je priliv svježeg kapitala značajno pomogao stabilizaciji poslovanja.

„Sredstva su iskorištena za plasman u poslovne banke u vidu oročenih depozita i kupovinu obveznica čiji je emitent Republika Srpska. Dio sredstava je iskorišten za prijevremenu otplatu kredita i finansiranje tekućih obaveza“, navodi se u notama uz finansijski izvještaj.

Podsjećamo, „Krajina osiguranje“ dokapitalizovao je Dragan Čorokalo preko svojih „Prijedorputeva“.

Direktor Mile Janjić kaže da je osnovni zadatak uprave bio vratiti izgubljeno povjerenje klijenata kroz poboljšanje kvaliteta usluga i ispunjavanju njihovih zahtijeva.

Zabilježen je rast bruto fakturisane premije od 37 odsto, dok je racio šteta ispod tržišnog prosjeka.

Takođe, napominje, društvo je uspjelo naplatiti potraživanja iz prethodnog perioda koja su teretila rezultat.

„Ostvareni rezultat i preduzete aktivnosti nedvosmisleno ukazuju na postojanje riješenosti uprave da i u predstojećem periodu povlači poteze koji će ovo osiguranje vratiti na stare staze uspjeha i omogućiti stabilnost i rast poslovanja, te odgovoriti na potrebe osiguranika“, poručio je Janjić.

 

Izvor: capital.ba 
Foto: nezavisne.com 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog