Zanimljivosti

Зарђала јахта Садама Хусеина служи као излетиште за ирачке рибаре (ВИДЕО)

Преврнута насред ријеке у јужном Ираку, зарђала олупина јахте која је припадала Садаму Хусеину служи као мрачан подсјетник на његову сурову владавину која је завршена прије двије деценије инвазијом коју су предводиле Сједињене Државе.

Јахта „Ел Мансур“ дуга 121 метар, када је изграђена осамдесетих била је симбол Садамовог богатства и моћи, а данас је једно од омиљених мјеста за излетнике и рибаре који се пењу на олупину да пецају или пију чај, преноси Ројтерс.

 

„Када је била у власништву бившег предсједника, нико није смио ни да јој се приближи“, наводи рибар Хусеин Сабахи, који ужива да на крају напорног дана одмори на ријеци уз шољицу чаја сједећи на олупини.


„Не могу да вјерујем да је ово припадало Садаму, а да ја сада сједим на њој“, чуди се Сабахи.

Садам је издао наређење да јахта, на коју се он никада није укрцао, буде пребачена у луку Ум Каср у Басри на чување, само неколико недјеља пошто је инвазија почела 20. марта 2003. године.

Јахта је била једна од мета савезничких снага које су извршиле инвазију на Ирак, а касније се преврнула и остала насред пловног пута ријеке Шат ел Араб.

У данима безвлашћа које је услиједило послије Садамовог пада, јахта је огољена и опљачкана, и однијето је све, од лустера и намјештаја до дијелова металне конструкције.

„Ел Мансур“, једна од три јахте коју је посједовао Садам Хусеин, могла је да прими 200 гостију и имала је хелиодром.

Амерички званичници су 2003. године процијенили да су Садам Хусеин и његова породица на незаконит начин прикупили имовину вриједну до 40 милијарди долара.

Друга његова јахта је у Басри претворена у хотел.

Иако неки Ирачани сматрају да олупину треба сачувати, све досадашње владе нису успјеле да издвоје средства за њено извлачење и обнову.

„Ова јахта је као вриједан драгуљ, као ријетко ремек дејло које чувате код куће“, сматра Захи Муса, поморски капетан који ради у ирачком министарству саобраћаја. „Тужни смо што данас изгледа овако.“

 

Извор: rts.rs 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog