Svijet

Rusija odbija da Amerika, Velika Britanija, Francuska i Njemačka posreduju u mirovnom procesu za Ukrajinu

SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka ne mogu da pretenduju na ulogu neutralnih posrednika u mirovnom procesu u Ukrajini, budući da su umiješane u sukob sa Rusijom, rečeno je za RIA Novosti u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, prenosi Tanjug.

Povodom prijedloga bivšeg šefa Minhenske bezbjednosne konferencije, Volfganga Išingera, da bude stvorena kontakt grupa za Ukrajinu kako bi bio pokrenut mirovni proces, u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova su rekli da zvanično ne znaju ništa o toj inicijativi.

Išinger je iznio mišljenje da bi u toj grupi trebalo da budu SAD, Britanija, Francuska i Njemačka, a u ruskom ministarstvu kažu da ta njegova ideja postavlja legitimna pitanja, prije svega zato što su „sve četiri navedene zemlje i same učesnice sukoba sa Rusijom, koji se nastavlja na teritoriji Ukrajine”. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da te zemlje snabdijevaju Ukrajinu oružjem i tamo šalju plaćenike, snabdijevaju Oružane snage Ukrajine obavještajnim podacima i obučavaju ukrajinske vojnike. Pored toga, te zemlje su „uvele sankcije Rusiji, blokirale njenu imovinu u inostranstvu, zahtijevaju formiranje tribunala za kažnjavanje njenog rukovodstva i ucjenjuju njene prijatelje kako bi im zabranile saradnju sa Moskvom”, navode u ruskom ministarstvu.

„Ove zemlje podržavaju pseudomirovne inicijative Zelenskog i ultimativne zahtjeve za kapitulaciju naše zemlje, koji nemaju dodirne tačke sa realnošću”, naglasili su u ruskom MSP.

 

Izvor: politika.rs 
Twitter
Anketa

Da li biste podržali zabranu pušenja u kafićima i restoranima u Republici Srpskoj?

Rezultati ankete
Blog